Azerbajdzsánból érkezik új energiavezeték Magyarországra – erősödő gazdasági kapcsolatok

Azerbajdzsánból érkezik új energiavezeték Magyarországra – erősödő gazdasági kapcsolatok

A Magyar-Turán Alapítvány már több mint egy évtizede azon dolgozik, hogy a rokon türk népekkel történő összefogást elősegítse. Az elmúlt évtizedben magas szintű kulturális kapcsolatokat épített ki alapítványunk a turáni rokonnemzetekkel. Azonban a kutlúrális kapcsolatokon kívül rendkívül fontos a mai világban rohamosan fejlődő közép-ázsiai és kaukázusi országokkal a gazdasági összefogás mélyítése. Alapítványunk évek óta felhívta a figyelmet a türk rokon nemzeteinkkel való gazdasági együttműködés kiemelt fontosságára. Hála a Teremtőnek – na meg az folyamatos munkának –  mára az elhintett magok kezdenek szárba szökkeni. A elmúlt hétvégén hazánk vezetése megállapodást kötött, hogy Azerbajdzsánból egy zöld energiát szállító nagykapacitású energiakábelt vezetnek Magyarországra a Fekete-tenger alatt.

fotó: utazom.com

Közép-Ázsia mára az egyik legdinamikusabban fejlődő térsége lett Földünknek. A területen élő nagyrészt turáni identitással rendelkező türk rokonnemzeteinkkel a Magyar-Turán Alapítvány kitűnő kulturális kapcsolatokat épített ki. Ám mára eljött az idő, hogy az évtizednyi közös munka – az oktatási, tudományos, kutatási együttműködéseken kívül – a gazdaságban is komoly összefogást építsen ki hazánk a türk államok energiahordozókban, ásványkincsekben gazdag országaival. Ez a gazdasági szövetség a “keleti-nyitás” politikája mentén egyre jobban megvalósulni látszik. Miután hazánk megfigyelő tagja lett a Türk Államok Szervezetének,  számos több nagyon komoly együttműködési magállapodás is született többek között Kazakisztánnal, Kirgizisztánnal, és a legutóbb Üzbegisztánnal. Reméljük, hogy ez egy még gyümölcsözőbb együttműködésnek csak a reményteli kezdete.

A Türk Államok Szervezetének országai / turkkon.hu

Az elmúlt hétvégén a világon egyedülálló beruházás mellett kötelezte el magát partnereivel Magyarország, a világ leghosszabb tenger alatti villamosenergia-vezetékének megépítésére készülünk – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Bukarestben, mielőtt aláírták az Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül Magyarországra áramot szállító villamosenergia-hálózatról szóló szerződést.

Orbán Viktor aláírja az energetikai megállapodást Azerbajdzsán, román és gorgiai kollegájával

A kormányfő hangsúlyozta, hogy az Európai Unió stratégiai vákuumban van, amelyben az országok vezetőinek kell gondoskodniuk arról, hogy megteremtsék országaik számára a gazdasági és energiabiztonságot. Hozzátette: a megoldás új energiaforrások keresése és beszállítása Európának.
Észszerű közelségben a Kaszpi-tenger körül van energiaforrás, és ennek kiaknázására jelent innovatív megoldást a most bejelentett vezeték.
Orbán Viktor kiemelte, a mostani európai helyzet “olyan zavaros, amilyenre emberemlékezet óta nem volt példa”. Háború van a szomszédunkban, van egy súlyos energiaválság – amely nemcsak ár-, hanem ellátási válság is -, közben az egész európai gazdaságon végigsöpör az infláció, az európai vezetők úgy döntöttek, hogy szétválasztják az orosz gazdaságot és az európai gazdaságot, és ráadásul az Egyesült Államokban soha nem látott, Európát is sújtó piacvédelmi intézkedéssorozat vette kezdetét – sorolta.

Hírdetés

Mindez azt jelenti, hogy véget ért az európai gazdaságtörténetnek az a korszaka, amelyben olcsó nyersanyagot és energiát hoztunk be Oroszországból, cserében nyugati technológiát adtunk, és ez mindkét fél számára gazdasági növekedést és katonai biztonságot eredményezett. Új stratégia viszont nincs, ezért alakult ki stratégiai vákuum.

Ebben a helyzetben csak az innováció jelent megoldást, és a most bejelentett vezeték igazi innovatív beruházás.

Az Azerbajdzsánból érkező vezeték útja / kép: hirado.hu

Megszületett az a négyoldalú megállapodás, amelynek eredményeként Magyarország Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül, egy új vezetéken zöld villamos energiát tud majd importálni a jövőben – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Bukarestben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy hazánk a most aláírt megállapodás nyomán zöld áramot tud majd beszerezni Azerbajdzsánból a Kaszpi-tengeren végrehajtandó szélerőmű-beruházásoknak és az összességében 3 gigawatt teljesítményű vezeték megépítésének köszönhetően.

Kiemelte: a vezeték tenger alatti része 1195 km hosszú lesz, ami új világcsúcsnak számít e tekintetben.

 

 

kurultaj.hu, MTI


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »