Az USR EP-képviselõi azt kezdeményezik, hogy a tagállamok fõvárosaiban a belarusz nagykövetségek utcái viseljék Raman Prataszevics nevét

Az USR EP-képviselõi azt kezdeményezik, hogy a tagállamok fõvárosaiban a belarusz nagykövetségek utcái viseljék Raman Prataszevics nevét

Szerdán az USR-PLUS európai parlamenti képviselői egy olyan javaslatot terjesztettek elő Brüsszelben, amely szerint a tagállamok összes fővárosának polgármestereivel együttműködve el kellene dönteni, hogy azoknak az utcáknak a nevét, amelyen a belarusz nagykövetségek található változtassák meg a nevüket, és ezentúl mindegyik viselje a Raman Prataszevics nevet.

Amint a beágyazott Facebook-bejegyzésből is kitűnik, az alapötlet Andrei Oişteanu professzortól származik, akinek a felhívása nyomán Clotilde Armand Bukarest első kerületének polgármestere eldöntötte, hogy a fővárosi tanács elé terjeszti a javaslatot a Fehérorosz Köztársaság nagykövetségének is helyt adó fővárosi utca nevének megváltoztatása érdekében.

Hírdetés

„Bár nagyra értékeljük az Európai Tanács 2021. május 2021-i csúcstalálkozójának következtetéseit a Lukasenko-rezsimet támogató tisztviselők és vállalatok ellen meghozandó intézkedésekről, úgy gondoljuk, hogy ezeket szimbolikus cselekedetekkel is ki lehet egészíteni. Felhívjuk a figyelmet Clotilde Armand, a Bukarest első kerületének polgármestere intézkedéseire. Ma a polgármester bejelentette, hogy a civil társadalom felhívása nyomán javaslatot tesz az utcanév megváltoztatására, átnevezve azt a Raman Prataszevics névre” – derül ki a nyolc USR-PUS-os EP-képviselő által aláírt levélből.

Az Európai Unió tagállamaihoz szerdán eljuttatott dokumentum szerint „egy ilyen összehangolt és egységes európai válasz erős jelzést küldene a minszki rezsimnek, hogy az Európai Unió és tagállamai nem hagyják figyelmen kívül ezt az esetet”. (G4media)

Fotó: Fehéroroszország nagykövetségének épülete Bukarestben. forrás: Facebook


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »