Az USA megelőző csapással fenyegette meg Moszkvát, ha nem hagy fel rakétái fejlesztésével

Az USA megelőző csapással fenyegette meg Moszkvát, ha nem hagy fel rakétái fejlesztésével

Igencsak megnövekedett feszültség Moszkva és Washington között, miután az Egyesült Államok megfenyegette Oroszországot, hogy megelőző csapást mér az Európát célba venni képes, középhatótávú rakétáira.

A háttérben az áll, hogy Oroszország bejelentette, új fejlesztésű rakétákat akar hadrendbe állítani. A szóban forgó közepes hatótávolságú rakétákat gyorsan célba lehet juttatni, így nincs idő rájuk reagálni, illetve cask minimálisan, vagy egyáltalán nem lehet őket érzékelni. Az USA szerint Oroszország az ilyen fegyverek hadrendbe állításával megsérti az 1987-es rakétavédelmi szerződést.

Az uSA nagyon kemény választ adott. A Geopolitical Futures vonatkozó elemzése szerint Kay Baily Hutchison washingtoni NATO-nagykövet úgy véli, hogy az USA továbbra is diplomáciai megoldást preferálja, de hajlandó megfontolni a rakéták elleni megelőző csapás lehetőségét, ha folytatódik a rakétarendszer orosz fejlesztése. Az ugyanis azt jelentené, hogy kijátszhatná az európai megtoroló képességeket, aláásva ezzel a NATO európai szárnyának elrettentő erejét.

 

A helyzet valószínűleg egyenes állásfoglalásra készteti az európai NATO-tagokat, különösen nagy feladat hárul majd Németországra, neki vannak ugyanis a legszorosabb kapcsolatai Oroszországgal.

Hírdetés

Az a GF sem tudja, hogy pontosan milyen formában menne végbe egy eseteleges megelőző csapás. Az is előfordulhat, hogy az USA a nemrég zajlott Vosztok 2018-as, orosz-kínai, hatalmas méretű hadgyakorlat után meg kell mutatnia európai szövetségeseinek, hogy határozottan tud fellépni.

A GF elemzése azonban arra hívja a figyelmet, hogy Washington inkább a NATO európai tagjait teszteli. Ha a NATO tagjai szemet hunynak, hogy Oroszország az USA által szerződésszegésnek minősülő rakétatelepítéseket, az mindent elárul majd a szövetségről.

Biznyos értelemben az USA próübára teszi Európát, és kényszeríti szövetségeseit, hogy lépjenek fel helyette Moszkvával szemben, és vegye ezt az ügyet komolyan, jelezve, hogy nem riad vissza az egyoldalú lépésektől sem – bár erre jelenleg kicsi az esély.

Oroszország szándékairól a GF elemzőgárdája egyelőre nem sokat tud. A rakéták azonban egyértelműen megváltoztathatják a hatalmi egyensúlyt Európában.

Körkép.sk

Nyitókép: CNN.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »