Az Űrszemét Küldetés megsemmisült a Föld légkörében

Sikertelen lett a japán űrügynökség, a JAXA azon vállalkozása, amellyel tesztelni akarták a mérhetetlen mennyiségű űrszemét eltakarítására kifejlesztett technikát.

A decemberben útjára indított Kounotori 6 teherszállító feladta az volt, hogy a nemzetközi űrállomásnak utánpótlást vigyen, majd később üzembe helyezze a mágneses rögzítőt, amelyet arra terveztek, hogy az űrszemetet a Föld légkörébe irányítsa

A hétszáz méteres póráznak segítenie kellett volna az alacsonyabb pályán keringő törmeléket a föld légkörébe irányítani, ahol az elégett volna.

Azonban maga az űrhajó égett el vasárnap a beléptetéskor, anélkül, hogy bármilyen szemetet is megsemmisített volna, amikor nem tudták kijavítani a heveder kioldómechanizmusának hibáját – erősítette meg a JAXA.

“Úgy véljük, hogy a heveder nem kapcsolódott le” – mondta Koichi Inoue vezető kutató a riportereknek.

READ MORE: Real-time map of every object in Earth’s orbit shows shocking amount of debris

“Elég kiábrándító, hogy a küldetés az egyik fontos feladat befejezése nélkül ért véget,” – tette hozzá Koichi.

Hírdetés

Az űrhajókról műholdakról és egyéb űreszközökről származó roncsok és az apróbb hulladékok miatt is egyre nő az űrügynökségek és távközlési társaságok aggodalma, mivel ezek veszélyt jelentenek mind az űrhajósokra, mind a föld körül keringő eszközökre, amelyeknél működési zavarokat okozhatnak.

Tavaly az ISS (Nemzetközi Űrállomás) egy fedélzeti ablakát repesztette meg egy parányi űrszemét, amely akkora volt csak, mint egy festékpötty.

A NASA becslése szerint több mint 500 000 roncsdarab, alig nagyobb, mint egy fél hüvelyk átmérőjű, száguld a föld körül 17 500 mérföld per óra sebességgel. Az Európai Űrügynökség számítása szerint az űrtörmelék összességében több mint 170 millió darabra rúghat.

ISS window cracks after being hit with ‘tiny space debris’ (PHOTO)

Russia Today

Fordította: Urthvas Bethad

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

 

Kategória:Fordítás, Hírek, Külföldi sajtó, Tudomány-Technika


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »