Az ukránok több mint 80 százaléka ellenzi, hogy területi engedményeket adjanak Oroszországnak

Az ukránok több mint 80 százaléka ellenzi, hogy területi engedményeket adjanak Oroszországnak

Az ukránok több mint négyötöde úgy gondolja, hogy országuk semmilyen körülmények között nem adhat fel egyetlen területet sem az Oroszországgal kötött békemegállapodás értelmében. Ez a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KIIS) kedden közzétett felmérésének eredményéből derült ki.

A KIIS május 13–18-án végezte felmérését 2000 fő részvételével. Az adatközlők 82 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem támogatja a területi engedményeket – még akkor sem, ha az elhúzná a háborút, és tovább fenyegetné Ukrajna függetlenségét.

A válaszadók tíz százaléka elfogadhatónak tartja a terület feladását a béke elérése érdekében. A felmérésben résztvevők nyolc százaléka bizonytalan volt. Az Oroszország által megszállt területeken élő ukránok 77 százaléka elutasított mindennemű területi engedményt.

Hírdetés

Az ukrán kormány többször is kijelentette, hogy semmilyen területi engedményt nem kíván tenni Oroszországnak – emlékeztet a Reuters. Kijev állítása szerint jelenleg nem törekednek a tűzszünetre, hiába követeli több európai ország vezetője.

Mikhailo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója szombaton azt mondta, hogy a jelenlegi helyzetben minden engedmény Ukrajna ellen fordulna, mert Oroszország a harcok bármilyen megszakítása után még keményebben avatkozna be. „A háború nem ér véget (bármilyen engedmény után sem). Csak egy időre lesz felfüggesztve“ – mondta a Reutersnek.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »