Az ukránok élesen elutasították Putyin fegyverszüneti ajánlatát, tovább ropoghatnak a fegyverek

Az ukránok élesen elutasították Putyin fegyverszüneti ajánlatát, tovább ropoghatnak a fegyverek

Nem hisznek Vlagyimir Putyinnak az ukránok. A kijevi vezetés szerint az orosz elnök csapdát kívánt állítani Ukrajnának, de ők átlátnak szándékain. Így látja a dolgot az Európai Tanács elnöke is, aki szerint az egyoldalú tűzszünet bejelentése képmutató húzás, akárcsak az ukrán területek bekebelezése és népszavazással való elcsatolása. António Guterres ENSZ-főtitkár üdvözölne bármiféle fegyverszünetet Ukrajnában az ortodox karácsony idején.

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást 36 órán keresztül (január 6-án déltől január 7-én éjfélig) az ortodox karácsony alkalmából. Az elnöki rendelet így szólt: „Abból kiindulva, hogy a harci cselekmények területén nagyszámú ortodox polgár él, arra hívjuk fel az ukrán felet, hogy hirdessen tűzszünetet és tegye lehetővé számukra, hogy Szenteste és Krisztus születése napján is részt vehessenek az istentiszteleten”.

Az orosz elnök azt is közölte, hogy Kirill pátriárka felhívása nyomán döntött a karácsonyi tűzszünet elrendelése mellett. Az ortodox egyházfő a fegyvernyugvásra és a karácsonyi tűzszünetre annak érdekében szólított fel, hogy a hívők részt vehessenek a templomokban megtartandó liturgián. Az ukránok „cinikus csapdának” nevezték Kirill felhívását.

Ukrán elnöki tanácsadó: „Cinikus csapda” az orosz pátriárka tűzszüneti javaslata

Némi hatással lehetett Putyinra Recep Tayyip Erdogan török elnök is. Erdogan telefonon azt javasolta az orosz elnöknek, hogy a háború leállítását célzó, a békekötésre irányuló erőfeszítéseket egyoldalú tűzszünettel és „egy méltányos megoldást tartalmazó vízióval” mozdítsák elő. Putyin válaszában kifejtette, az ukrajnai politikai rendezés érdekében Kijevnek először is el kell fogadnia Moszkva követeléseit és a megváltozott területi realitásokat.

Putyin azt hangoztatta, hogy a Nyugat romboló szerepet játszik a konfliktusban, mert fegyvert szállít Kijevnek, valamint műveleti információval látja el és célpontokat azonosít be a számára.

Mindemellett az Erdogan által a konfliktus politikai rendezése érdekében felajánlott török közvetítéssel kapcsolatban az orosz államfő „megerősítette Oroszország nyitottságát a komoly párbeszédre”.

Hírdetés

Erdogan egyoldalú tűzszünetre buzdította Putyint Ukrajnában

Az ukrán vezetés gyanakodva áll a bejelentéshez és elutasítja azt. Volodimir Zelenszkij szerint az oroszok arra akarják kihasználni a karácsonyi fegyverszünetet, hogy megállítsák az ukrán fegyveres erők előretörését a keleti fronton.

„Álcaként akarják használni a karácsonyt, hogy legalább egy rövid időre megállítsák katonáink előrenyomulását a Donbaszban, és felszerelést, lőszert, valamint mozgósított csapatokat hozzanak közelebb állásainkhoz. Mit fog ez eredményezni? Az áldozatok számának újabb növekedését”

– fogalmazott az ukrán elnök.

Hasonló szellemen nyilatkozott meg Zelenszkij főtanácsadója, Mihajlo Podoljak is, aki Twitter-bejegyzésében azt írta, az orosz hadseregnek el kell hagynia a megszállt területeket, kizárólag akkor lehet „ideiglenes fegyverszünet”.  Egy másik bejegyzésében hozzátette: „Felajánlom Putyinnak és másoknak, térjenek vissza december 25-re vagy a december 31-ről január 1-jére virradó éjszakára, és az ukránok megölésére kilőtt rakéták és drónok zsongása alatt tárgyaljanak a »karácsonyi fegyverszünetről«”.

Ukrajna elutasítja Putyin ajánlatát, nem lesz fegyverszünet

Megszólalt az ügyben Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is. Ő azt írta: „Van egy agresszor: a Kreml. És egy áldozat: az ukrán nép. Az orosz csapatok kivonása az egyetlen komoly lehetőség a béke és biztonság helyreállítására. Az egyoldalú tűzszünet bejelentése ugyanolyan álságos és képmutató, mint az illegális és groteszk annexiók, valamint az azokat kísérő népszavazások.”

Az ENSZ szerint jó dolog a fegyvernyugvás, de a háború lezárása sokkal jobb volna. Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő csütörtök este közölte, António Guterres ENSZ-főtitkár üdvözölne bármiféle fegyverszünetet Ukrajnában az ortodox karácsony idején, de annak is tudatában van, hogy „ez nem pótolna egy igazságos békét, amely összhangban áll a világszervezet alapokmányával és nemzetközi joggal”.

hirado.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »