Az ukrán katonai hírszerzést gyanúsította meg egy augusztusi krími gázvezeték elleni robbantással az FSZB

Az ukrán katonai hírszerzést gyanúsította meg egy augusztusi krími gázvezeték elleni robbantással az FSZB

Az ukrán védelmi minisztérium felderítő főcsoportfőnöksége (GUR) volt a szervezője annak a diverziónak, amelyet augusztus 23-án krími Perevalnoje település közelében követtek el egy gázvezeték ellen – közölte kedden az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB szerint a robbantásért a GUR herszoni területi alegysége, az úgynevezett Tavrija operatív szolgálat és Krími Tatár Nép Medzslisze elnevezésű szervezet tehető felelőssé – írja az MTI.

A szolgálat közleményében az áll, hogy a diverziót Riza Jagjajev-Veliulajev, a GUR ügynöke, Makszim Martinyuk, a GUR munkatársa és Viktor Zelinszkij, a Tavrija parancsnoka szervezte meg, Kirill Bidanov, a GUR vezetője utasítására.

A tájékoztatás értelmében Bidanov és Jagjajev-Veliulajev 2016-ban részese volt egy meghiúsított terrortámadásnak, amely során megölték az FSZB egyik alkalmazottját.

Jagjajev-Veliulajev ezt követően Ukrajnába szökött át.

Hírdetés

Az FSZB szerint az ő utasítására utazott át a medzslisz két tagja Herszonba, ahol robbantási kiképzést kaptak, valamint ígéretet arra, hogy a diverzió végrehajtásáért kétezer dollárt kapnak jutalmul. A robbantást Ukrajna augusztus 24-én ünnepelt függetlenségi napjával hangolták össze.

Az FSZB kedden nyilvánosságra hozta két elfogott elkövető beismerő vallomását.

A medzslisz a 2016-ban történt oroszországi betiltását megelőzően elvileg a krími tatárok két és fél évente ülésező „parlamentje”, a kurultáj 250 fős végrehajtó szerve volt. Vele szemben 2014-ben, a félsziget Oroszország általi elcsatolása nyomán, létrehozták a Krím elnevezésű régióközi társadalmi mozgalmat, amely kimondta, hogy immár ez a mozgalom, nem pedig a medzslisz a krími tatárság érdekeinek „valós és vitán felül álló” képviselője.

A medzslisz volt és jelenlegi csúcsvezetőit terroristának bélyegezték.

A Krímet a 2014 márciusában megtartott helyi népszavazás eredményére hivatkozva csatolták Oroszországhoz. Az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismeri el a lépés legitimitását.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »