Az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ felújított épülete

Az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ felújított épülete

Ünnepélyes szalagátvágással nyitották meg a felújított, újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központot – miniatűr változatEgyüttesek, szavalók, énekesek, táncosok, zenészek szórakoztatták a közönséget – miniatűr változat A közönség színes ünnepi műsort élvezhetett – miniatűr változatMagyarországi természetfotósok kiállítását tekinthették meg az érdeklődők a Petőfi emeleti termében.

Átadták az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ felújított épületét - A cikkhez tartozó kép

Átadták az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ felújított épületét. A szalagot Pásztor István, a VMSZ elnöke, a tartományi képviselőház elnöke, Milan Đurić, Újvidék polgármestere és Kovács Károly, az intézmény igazgatója vágta át. A felújítás csaknem egymillió euróba került.

A megnyitóünnepségen felcsendült a szerb és magyar himnusz, majd Pápista Zsolt elszavalta a Nemzeti dalt.

Ferencz Ágota és Ferencz Judit műsorvezető színművésznők üdvözölték az egybegyűlteket, köztük Pásztor Istvánt, a tartományi képviselőház elnökét, Milan Đurićot, a város polgármesterét, Fremond Árpádot, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnökét, Vicsek Annamária oktatási államtitkárt, a VMSZ alelnökét és Szakállas Zsoltot, a tartományi kormány alelnökét.

Új épület új lehetőségekkel

– Az épület, mely hosszú évek óta a közösségi élet színhelye még szebb, modernebb lett – fogalmazott Király Károly, a felújított Petőfi művelődési központ igazgatója. – Az új épülettel új lehetőségeket adunk a találkozásokra, a kultúránk ápolására, neves évfordulóink megünneplésére, és azokon az eseményeken való részvételre, amelyek közösségünket egybekovácsolják. Újvidék olyan multikulturális közösség, ahol a népek együttélése, egymás kultúrájára való hatása folytonos volt. Így alakult ki a hagyomány, amelyet tisztelni, szeretni, óvni és tovább vinni kell az otthont adó művelődési központban. Ilyen intézményben tudott fejlődni a múlt kulturális kincse, a jelenkor irányzataival, az időskor és a felnövekvő nemzedékkel. Ez ad reményt, hogy megmaradjunk, hogy az értékek a nemzedékekben tovább éljenek. Ez az a hely, ahol kilépünk a hétköznapok szürkeségéből, örömet szerzünk magunknak és embertársainknak.

Az igazgató megköszönte mindenki munkáját, akik az elmúlt hónapokban segítettek az épület felújításában. A VMSZ újvidéki szervezetének mint ötletgazdának, és azoknak, akik az ötletet megvalósították, a városi önkormányzatnak, akik nagy erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy ezt az épületet felújítva megteremtsék a feltételeit annak, hogy a magyar közösség élvezhesse új otthonát, és betölthesse új tartalmakkal. Király Károly reményét fejezte ki, hogy a felújított művelődési központ lehetőséget ad arra, hogy még szorosabbra fonják a köteléket az anyaországgal és a többségi közösséggel is.

Milan Đurić polgármester elégedetten nyilatkozott: – Felújított, korszerű, funkcionális Petőfi magyar művelődési központot hagyunk a jövő nemzedékének. E célból a város 110 millió dinárt fektetett be a költségvetésből. Nagyon nagy projektum ez, amely a jó együttműködés eredményét bizonyítja. Mindannyian büszkék vagyunk arra, hogy mindent, amire szükség volt, felújítottunk. 2021. május 26-án vált városi alapítású az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ, hogy könnyebben tudja ápolni kulturális hagyományait az újvidéki magyar közösség. Továbbra is együttműködünk és befektetünk. Az udvarban egy nyári színpad projektumának a megvalósításán fáradozunk.

Hírdetés

Kölcsönös felelősség egymás iránt

A hivatalosan megnyitott felújított, minden szempontból modern művelődési intézmény kapcsán Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke így fogalmazott: – Az elmúlt kilenc évtized alatt nagy kataklizmákon is átment ez az intézmény, viszont azt bizonyította, hogy az itt élő magyar közösség a Telepen mindig erőt merített, mindig újra tudta kezdeni a saját kulturális életét – nem mindig ugyanazokkal a tartalmakkal. Mert tartalmi vonatkozásban is ez a kilenc évtized nagyon gazdag volt: volt, amikor az irodalom jelentette a kimagasló teljesítményt, volt, amikor ez néptáncra volt elmondható, vagy más tartalmak, de mindig nagyon gazdag, ambiciózus kulturális életet biztosított ez az intézmény.

– 2021-ben az újvidéki magyar közösség szerintem politikailag egy nagyon merész döntést hozott: felkérte a várost, hogy vállalja azt, hogy társalapító legyen az egyesületnek, illetve a központnak. Ez ugyanakkor arról szól, hogy bízunk egymásban, és abban is bízunk, hogy kölcsönös felelősséggel fogunk eljárni egymás irányában. Ez a döntés mögött álló felelősségnek a súlya, és az a reménykedés, hogy az elkövetkező időkben is így fog lenni, de talán erről tanít minket az elmúlt évek tapasztalata.

Ma, amikor a megnyitást ünnepeljük, nem felejtjük el, hogy adósságunk van a múlttal szemben. Vannak olyan oldalai a közös történelmünknek, amit még nem zártunk le. Nem szeretnék ünneprontó lenni, de ezt az oldalt nem lapozhatjuk úgy tovább, hogy a rajta levő feladatunkat közösen nem végezzük el. Ebben kitartók vagyunk, ebben türelmesek vagyunk, de nem feledjük. Azt gondolom, jövőt csak úgy lehet építeni, ha az ember becsületes módon a múltat rendezi.

Újvidék a mi városunk, fontos intézményeknek a helyszíne vagy a székhelye. Fontos tartalmakat telepítettünk ide annak reményében, hogy szolgálni fogják a vajdasági magyar közösség egészét. Elsősorban a szomszédban levő Európa Kollégiumra gondolok, amely, reményeim szerint, ennek az intézménynek is tartalmat biztosít, lehetőséget biztosít, lendületet fog adni. Mivel ilyen fontos intézményeket hoztunk Újvidékre, az újvidéki magyar közösségnek a felelőssége nemcsak a saját maga vonatkozásában, hanem az egész közösség vonatkozásában nagyon fontos. Ennek a felelősségnek a megfeleléséhez kívánok önöknek minden jót, hogy a Jóisten tartsa meg magukat jó egészségben, lendületben, bizakodásban, jókedvben, és hogy sikerüljön ezeket a falakat élettel, minőséggel, alkotással megtölteni, mondta.

Gazdag művelődési műsorban kicsik és nagyok

A műsor kezdetén az egybegyűltek Nagypál Zsófia fuvolajátékát élvezhették, Petőfi Sándor Nemzeti dalát pedig Nagypál Zsolt előadásában hallhatták. A művelődési műsorban fellépett Brasnyó Albert versmondó (Petőfi: Egy estém otthon), Dupák Fanni színművésznő (Karinthy Frigyes: Előszó), Molnár Zoltán színművész (Petőfi: Arany Jánoshoz), Vitkay-Kucsera Ágota művésznő Klemm Dávid zongorakíséretében.

Az intézményt erős szálak fűzik a hagyományápoláshoz, népzenéhez és a néptánchoz. Ezt bizonyította fellépésével a Bokréta kórus, valamint az újvidéki Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ összeállítása. A Pörgető citerazenekar bakonyi dalokat, a Csúsztató citerazenekar szlavóniai dalokat, a Pintyőke énekegyüttes ördöngösfüzesi dalokat, a Füsti fecskék énekegyüttes bukovinai nótákat, a Manó táncegyüttes Hadik- bukovinai táncokat, a Vonó együttes szilágysági muzsikát, a Cinegék együttes somogyi dallamokat adott elő.

A felújított intézmény megnyitójának ünnepén Pápista Zsolt Egy gondolat bánt engemet című Petőfi-vers szavalata után az érdeklődők a kiállítóteremben megtekinthették a magyarországi természetfotósok fényképeit a belgrádi Collegium Hungaricum jóvoltából.

Bozsoki Valéria
             


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »