Az uborka kártevői és betegségei: szabaduljon meg tőlük időben!

Az uborka kártevői és betegségei: szabaduljon meg tőlük időben!

Az uborka kártevői és betegségei: szabaduljon meg tőlük időben! Száz Ildikó2024. 06. 28., p – 13:07

Az uborkát megtámadó betegségek és kártevők száma rengeteg, most a leggyakoribb kártevőkre összpontosítunk, és megmutatjuk, hogyan lehet hatékonyan fellépni ellenük.
 

Uborka foltosodás
Az uborkavész harminc éve az uborka egyik legkomolyabb betegsége. Az ellene való védekezés – a piacon bőségesen kapható vegyszereken kívül – az ellenállóbb fajták, mint például a ‘Regina F1’, ‘Viola F1’, ‘Karolina F1’, ‘Aurea F1’ és ‘Viktoria F1’ termesztéséből áll. Bár ezek nem ellenállóak a betegséggel szemben, de ha a növényeket megtámadják, gyorsan újranőnek. További beavatkozások közé tartozik a betakarítás felgyorsítása előveteményezéssel, a vetés letakarásával vagy csíráztatással, így akár két héttel korábban is betakaríthatja az uborkát. Mire a lisztharmat megjelenik, már 50-100 befőttünk lehet. A levél nedvessége is felgyorsítja a foltosságot, ezért ne a levelekig, hanem csak a gyökerekig öntözzük a növényeket.

Uborka penész

A levéltetveket természetes módon a katicabogarak, tripszek és ragadozó laposférgek irtják. A levéltetvek – mint az uborka kártevői csak az utóbbi néhány évben szaporodtak el. A tetvek károsítják a vegetatív csúcsokat és a fiatal leveleket, amelyek deformálódnak, és a növény növekedése láthatóan csökken. Ha ezek a tünetek nagyobb mértékben és már a fiatal növényeken jelentkeznek, célszerű beavatkozni a lambdacikalotrin hatóanyagú rovarölő szerrel, amelyet például a Karate tartalmaz. A védekezési időszak ebben az esetben nem jelent problémát, mivel a növényeket még a virágzás előtt kezeljük. Sajnos a katicabogarak és más természetes ellenségek is ilyenkor károkat szenvednek, ezért a beavatkozást jól meg kell fontolni. 

Hírdetés

Hervadás

A fertőzött növény reggel még szép, de dél körül már hervad, annak ellenére, hogy sok vizet kap. Egyik napról a másikra helyreáll, de délben ismét elhervad, és néhány nap múlva általában elpusztul. A talaj fölött fél méterrel lévő szár a felszínen teljesen száraz, és néha fehér bevonatot és apró, kb. 5 mm hosszú fekete darabokat találunk. Ezeket szkleróciumoknak nevezik, amelyek a betegséget a talajban tartják. Így az egyetlen segítség az, ha 30 cm mélységig eltávolítjuk a talajt, és új földdel pótoljuk, lehetőleg szántóföldről származó termőtalajjal, nem pedig a konyhakertből.

Levéltetvek, tripszek és molyok

Az üvegházban nem lehet a természetes ellenségekre hagyatkozni, a kémiai védekezést kell alkalmazni. A permetezés ideje azonban érezhetően késleltethető, ha néhány sárga ragasztópálcát akasztunk ki az üvegházban. A sárga szín vonzza a rovarokat, így az üvegházban elsőként megjelenő kártevők nagy számban megtapadnak ezeken a lemezeken, és elpusztulnak. Ez nem jelent 100 százalékos védelmet, de sokat segít a permetszerek használatának korlátozásában. Szükség esetén rovarölő szerek széles választéka áll rendelkezésre, például a pirimikarb hatóanyagú Pirimor. Ezeknek a termékeknek a betakarításakor azonban körülbelül hét napos védekezési idővel kell számolni.

Atkák 
Nem hatnak rájuk a ragasztópálcikák. Gyakran, lehetőleg naponta meg kell nézni az uborka leveleit, hogy nem jelennek-e meg rajtuk sárgás kis „mozaikok”. Minél hamarabb észlelik ezt a tünetet, annál jobb. Óvatosan távolítsuk el a levelet, nehogy az atkák a talajra hulljanak és átterjedjenek más egészséges növényekre. A legjobb, ha a levelet egy zacskóba tesszük, és a szemétbe dobjuk. Soha ne tegye a komposztba vagy a kertbe!


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »