Az SaS szerint a szülői bónusz kifizetése során megsértették az adatvédelmi törvényt

Az SaS szerint a szülői bónusz kifizetése során megsértették az adatvédelmi törvényt

Az SaS véleménye szerint a szülői bónusz kifizetése során a gyermekek jövedelmére vonatkozó adatok közlésekor megsértették a GDPR-t, azaz az általános adatvédelmi rendeletet, amely az Európai Unió területén tartózkodó természetes személyek adatait védi és rendelkezik a tagállamok közötti szabad információáramlásról.

A párt ezért az SZK Adatvédelmi Hivatalához fordul a GDPR irányelveinek feltételezett megsértése miatt. Amennyiben bizonyítást nyer, hogy a gyermekek jövedelmére vonatkozó adatok közlésével adatvédelmi rendeletet sértettek,

Hírdetés

„Az utóbbi napokban történetek keringenek arról, hogy egész családok vitatják meg a gyermekek jövedelmére vonatkozó értesüléseket. Olyan esetre is van példa, hogy ennek alapján szerzett tudomást valaki a partnere házasságon kívül született gyermekéről, mások nincsenek tisztában azzal, hogy gyermekük elutasította a szülői bónusz kifizetését, vagy a Szociális Biztosító hibázott” – mondta el az SaS nevében Peter Cmorej. Hozzátette, hogy a jövedelemre vonatkozó adatokról így a szülőn kívül tudomást szerezhet például annak jelenlegi partnere, aki nem felmenője a gyermeknek.

Az Európai Unió Bírósága szerint a jövedelem személyi adatnak számít, ezért adatvédelem alá esik. Cmorej arra is felhívta a figyelmet, hogy pártjának értesülései szerint a napokban az érintett polgárok tömeges keresetet nyújtanak be a Szlovák Köztársaság ellen nem vagyoni károkozás ügyében.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »