Az SaS leváltotta saját képviselőjét – Megbuktak matematikából a liberálisok, Cigániková itta meg a levét

Az SaS leváltotta saját képviselőjét – Megbuktak matematikából a liberálisok, Cigániková itta meg a levét

Ritkán látható öngólt rúgott Richard Sulík pártja tegnap a parlamentben. Az SaS ugyanis saját képviselőinek köszönhetően váltotta le tagját, Jana Cigánikovát a parlament egészségügyi bizottságának éléről.

Az SaS ezzel komoly reputációs vereséget szenvedett, ráadásul a gyűlölt Igor Matovičot és az OĽaNO-t sem vádolhatják, kizárólag saját magukat.

Az történt ugyanis, hogy az ellenzék, látva az aktuális parlamenti erőviszonyokat, indítványozta Cigániková leváltására. Az ilyen szavazás titkos, azaz nem tudni, ki hogy szavazott.

Az OĽaNO, látva a csapdát, úgy döntött, hogy titkos szavazásról lévén szó, át sem veszik a szavazócédulákat. Nem akartak részesei lenni a játéknak.

A többiek viszont beleálltak, maguk az SaS képviselői sem vették észre a veszélyt.

Hírdetés

És itt volt a bibi. A liberális párt 20 képviselője ugyanis pont arra volt elég, hogy a parlament határozatképes legyen. Amennyiben az SaS az OĽaNO-hoz hasonlóan átlátott volna a szitán és nem asszisztál a leváltáshoz, nincs elég képviselő, a parlament határozatképtelen és Cigániková még ma is az egészségügyi bizottság élén lenne.

A Martin Čepček (független képviselő) által benyújtott javaslatot a jelenlévő 91 képviselő közül 67-en támogatták. 22 képviselő Bittó Cigániková leváltása ellen volt, ketten tartózkodtak. Leváltásához a jelenlévő képviselők többségének jóváhagyására volt szükség.

De Sulíkék belesétáltak a csapdába. A 91 leadott szavazat alapján végül hiába szavazott (vélhetően) minden SaS-es a leváltás ellen, a többség ezt másként gondolta. Cigániková így „nincs többé”.

Cigániková egyébként az egyik legszabadelvűbb, legképzetlenebb, a vulgaritásoktól, kocsmai verekedésektől sem megriadó képviselők közé tartozik, aki nem szavazta meg a kormányprogramot sem. Kezdettől fogva nem volt semmi keresnivalója az egészségügyi bizottság élén. A dolgok tehát rendeződtek. A sors fintora, hogy az SaS aktív közreműködésével.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »