Az SaS által elutasított adóemeléssel egy csomagban vinné a kormány elé a tanárok fizetésének emelését Matovič

Az SaS által elutasított adóemeléssel egy csomagban vinné a kormány elé a tanárok fizetésének emelését Matovič

A TASR hírügynökség beszámolója alapján Igor Matovič pénzügyminiszter hétfőn délután közölte, a kormány elé viszi a tanárok fizetésemelésének ötletét, igaz, egy apró kis trükkel.

Matovič ugyanis kijelentette, a pedagógusbérek 10%-os emelésére vonatkozó javaslatát egy csomagban kívánja a legközelebbi kormányülésen beterjeszteni. A trükk az egészben, hogy a csomag olyan adóemelési javaslatokat is tartalmaz majd (például az orosz kőolajra, az alkohol jövedéki adójára és a szerencsejátékra vonatkozó adók) , amelyről Richard Sulík gazdasági miniszter és az SaS már jó előre jelezték, nem fogják támogatni azokat. 

Hogy a pénzügyminiszter terve felől egy percig se legyen kétségünk, Matovič kijelentette,

Hírdetés

a csomagból nem lehet egyetlen nekünk kedves részt kivágni.

Matovič közölte, a szakemberekkel együtt szeretné meggyőzni az SaS-t arról, hogy támogassák a javaslatot, majd felszólította a szintén SaS-es Branislav Gröhling oktatási minisztert, hogy legyen kedves „elvégezni a saját munkáját” és vigye keresztül a tanárok fizetésének emelését. 

A várhatóan óriási koalíciós vitákat generáló politikai húzás egyébként a pedagógus-szakszervezeteknek sem nyerte el a tetszését. Pavol Ondek, az oktatásügyi dolgozók szakszervezetének elnöke „érdekes ajánlatnak” nevezte Matovič elképzelését, de hozzátette, a pedagógusok visszautasítanak minden olyan próbálkozást, amely napi politikai játszmák eszközévé tenné a szakmát. A június 15-ére tervezett nagy pedagógustüntetésről továbbra sem mondanak le és „zavarja” őket a tény, hogy a tanárok fizetésének emelését a dohányárukra és a szerencsejátékra kivetett adóból finanszírozzák.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »