Az osgyáni kastély újjáépítése – madártávlatból

Az osgyáni kastély újjáépítése – madártávlatból

Amint az a mellékelt légi felvételeken is látható, jó ütemben halad az osgyáni kastély leégett tetőszerkezetének helyreállítása.

A műemléképület 2019 októberében megsemmisült tetőzetének helyreállítását egy évvel a pusztító tűzvész után, 2020 októberében kezdték el. Az első szakaszban a legjobb statikai állapotban lévő északnyugati szárnyat és az ahhoz tartozó bástyát fedték le. Erre a kulturális minisztérium 70 ezer eurós állami támogatást hagyott jóvá, amit a tulajdonos saját forrásból 35 ezer euróval egészített ki.

Tomáš Privitzer, a kastély tulajdonosának számító Besztercei Közlekedési Vállalat (Bystrická dopravná spoločnosť) projektmenedzsere elmondta, az újabb támogatásnak köszönhetően tavaly ősszel továbbfolytatták a munkálatokat. A második szakaszban a kastély északkeleti és délkeleti szárnyán (az ún. Korponay-szárnyon) is helyreállították a tetőt.

– A falak megromlott állapota miatt mindenütt szükség volt egy új vasbeton koszorúra, amely elbírja a fémzsindelyes tető tartószerkezetét. A kastély négy szárnyából ez év elejére hármat már sikerült lefednünk – közölte Privitzer, hozzátéve, hogy a kulturális tárca 95 ezer euróval támogatta a második fázis felújítási munkálatait, amihez a közlekedési vállalat mintegy 65 ezer euró önköltséggel járult hozzá. Összesen így már 165 ezer euró állami támogatást és saját forrásokból több mint 100 ezer eurót fordítottak a műemlék tetőzetének helyreállítására. A teljes projekt összköltsége várhatóan meghaladja majd a félmillió eurót.

Hírdetés

Ján Matej osgyáni polgármester tájékoztatása szerint jó úton haladnak afelé, hogy megmeneküljön a falu büszkeségének számító, ám sokáig hányattatott sorsú épület. A kastély udvaráról már eltakarították a törmeléket, a bekötőutat és a hátsó udvar területét beszórták kaviccsal, hogy megkönnyítsék a nehéz munkagépek és a daru mozgását.

Orosz Örs, az értékmentéssel foglalkozó Sine Metu Polgári Társulás elnöke örömmel állapította meg, hogy gyorsan halad a felújítás. Bő két évvel a tűzeset után a mintegy negyvenszer negyven méter alapterületű kastély csaknem kétharmadát befedték, s ha minden jól megy, jövő ilyenkor tető alatt lehet az egész épület.

– Tanulságos, hogy egy magán befektető ilyen rövid idő alatt képes megépíteni egy teljes tetőszerkezetet, miközben látjuk, hogy az állam tíz éve milyen lassúsággal dolgozik a krasznahorkai vár helyreállításán – mondta Orosz, hozzátéve, hogy az osgyáni kastély esetében nem kell a régi tetőt siratni, mivel azon helyenként több volt a lyuk, mint az ép felület. A gyakori beázásoktól pedig állandóan nedvesek voltak és omladoztak a falak.

– Talán ez a tűzeset és a több irányból érkező nyomás is kellett ahhoz, hogy a tulajdonos felfigyeljen a saját ingatlanjára. Öröm az ürömben, de így legalább megvalósulhat a falkoronák stabilizálása. Mindenképpen nagyon értékes, domináns épületről van szó, s ha a közeljövőben nem is lesz forrás a hasznosítására, a kármentés legalább megtörténik, s ezzel az értékmentő beruházással pedig néhány évtizedre megmenekülhet a szebb időket is látott kastély.    

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/4. számában 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »