Az olasz Alpokban 200 gleccser tűnt el 1895 óta

Az olasz Alpokban 200 gleccser tűnt el 1895 óta

Az olasz Alpokban 200 gleccser tűnt el 1895 óta, az alpesi gleccserek egyre jobban zsugorodnak, a jég helyét törmelék és szikla veszi át.

A Legambiente olasz környezetvédelmi szervezet szerdán közzétett jelentésében úgy fogalmazott, ez a globális felmelegedés következménye.

A szervezet augusztus 17. és szeptember 3. között olasz gleccserkutatókkal közösen indít vizsgálatot az Alpok helyzetének felmérésére. Öt szakaszban figyelik meg a gleccserek állapotát az Aosta-völgytől Friuli-Venezia Giulia tartományig, különös tekintettel a Marmolata-gleccserre, ahol július 3-án tizenegy ember vesztette életét.

Hírdetés

Giorgio Zampetti, a Legambiente vezetője azt mondta,

alig több mint egy hónappal a tragédia után visszatérünk a Marmolata-hegyre, hogy ezzel is felhívjuk a figyelmet az éghajlati vészhelyzetre. Konkrét adatok birtokában szeretnénk felszólítani az olasz kormányt, hogy a párizsi megállapodással összhangban 2040-re érje el a célt, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása nullára csökkenjen.

Vanda Bonardo, a Legambiente gleccserkampányának koordinátora közölte, háromhetes útra indulunk és több olyan gleccserhez is visszatérünk, amelyeket két évvel ezelőtt már megvizsgáltunk.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »