Az M30-asnak köszönhetően végre Kassa és Pozsony is közvetlen összeköttetésbe került

Az M30-asnak köszönhetően végre Kassa és Pozsony is közvetlen összeköttetésbe került

Nem lehetséges a magyar vidék fejlődése a közép-európai egység gondolatának megvalósítása nélkül – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Tornyosnémetinél, ahol a kora délelőtti órákban kerítettek sort az M30-as gyorsforgalmi út ünnepélyes megnyitójára.

A Miskolc és Kassa összeköttetését megteremtő M30-as gyorsforgalmi út átadásán a kormányfő kiemelte: ha van közép-európai együttműködés, akkor tud boldogulni a magyar vidék is. Amit akarunk, az „nem egyszerűen csak virágzó vidéki Magyarország, hanem egy erős Közép-Európa”, amely elég erős ahhoz, hogy megvédje magát az olyan természetellenes beavatkozásokkal szemben, amelyeknek a mai napig érezni a következményeit – fogalmazott. 

Hírdetés

Orbán Viktor a megnyitón azt is elmondta, hogy régen a Lengyelország felé vezető kereskedelem fő gócpontja Kassa volt, nagyon fontos útvonal volt ez, és úgy lehetett egy jelentős nemzetközi útvonalat működtetni, hogy nem kellett hozzá érinteni a fővárost. „Mi, Trianon utáni magyarok ezt nehezen tudjuk elképzelni” – mondta a kormányfő azzal a megjegyzéssel, hogy a magyar emberek 87 százaléka 30 percen belül rá tud kapcsolódni a gyorsforgalmi úthálózatra, ez az arány 2010-ben 60 százalék volt. „Ami a határokat elérő utakat illeti, 2010 előtt mindössze három gyorsforgalmi út érte el az országhatárt, ma ez a szám kilenc, 2025-re pedig 11 lesz” – tette hozzá Orbán Viktor. A most átadott szakaszról elsősorban azt kell tudni, hogy fél órával fogja lerövidíteni az utat Kassától Miskolcig, kiépítésének értéke a 200 milliárd forint is eléri. Annak ellenére, hogy egy nagyon fontos jelentőségű és a határon mindkét oldalán régóta várt beruházásról van szó, a szlovák sajtóképviselet sajnos csak az átadó után értesült a hírekről, ugyanis őket senki sem értesítette.

Mivel az ünnepélyes átadón Kassa város legfelsőbb képviselői, köztük Jaroslav Polaček főpolgármester is jelen volt, az ott elhangzottakról őket kérdeztük. „A keleti országrész nagyvárosa végre közvetlen összeköttetésbe került Pozsonnyal. A lakosok álma teljesült, azonban a siker a magyar oldalt, vagyis a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-t illeti, hiszen ők voltak azok, akik az elmúlt három és fél évben megépítették az M30-as gyorsforgalmi út Miskolcot Tornyosnémetivel összekötő, teljes hosszában 57 kilométeres szakaszát. A szóban forgó szakasz, melyet egyébként az év végéig díjmentesen, tehát autópályamatrica megvásárlása nélkül vehetünk igénybe, a mai naptól fogva a szlovák oldalon található R4-es gyorsforgalmi szakasz rákapcsolódásával közvetlen összeköttetésbe helyezte Kassát Budapesttel és Pozsonnyal. Nagy örömmel tölt el, hogy a magyar kormány megvalósította azokat az ígéreteket, amelyeket Robert Ficóval az élen több szlovák kormányfő is megígért az elmúlt évek, évtizedek során országunk lakosainak. Bár a politikusok eredeti tervei szerint 2010 helyett csak most készült el az összeköttetés, de nagy köszönet jár a déli szomszédainknak, hiszen ennek az autópályának köszönhetően a keleti országrész lakosai is jóval rövidebb idő alatt, biztonságosabban és kényelmesebben juthatnak el a szlovák fővárosba” – tolmácsolta lapunknak Jaroslav Polaček kassai főpolgármester szavait Vladimír Fabián városi szóvivő.

(MTI, Németi)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »