Az iráni külügyi szóvivő ellentmondott a hírszerzési miniszter "kényszer-atomfegyverfejlesztésről" tett nyilatkozatának

Irán eddig sem fejlesztett atomfegyvert, és soha nem is fog atomfegyvert fejleszteni – szögezte le hétfőn az iráni külügyminisztérium szóvivője teheráni sajtótájékoztatóján.

Szaíd Hatibzadeh elmondta: Irán tovább korlátozza a 2015-ös atomalkuból fakadó kötelezettségeit, amennyiben az egyezmény többi aláírója nem tesz eleget az abban foglaltaknak.

Hatibzadeh újságíróknak hangsúlyozta: kormányának be kell tartania azt a parlament által nemrég elfogadott törvényt, amely korlátozza a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek szabad mozgását Iránban. A február 21-én életbe lépő törvény csak a Teherán által engedélyezett – hivatalosan is nukleáris létesítménynek minősített – telepekre engedélyezné a belépésüket.

Hírdetés

A szóvivő mindazonáltal leszögezte: ez nem jelenti, hogy teljesen leállítják az ellenőrök tevékenységét.

Mahmúd Alavi hírszerzési miniszter múlt heti nyilatkozatára kitérve, amelyben Alavi azt mondta, Irán nukleáris fegyver fejlesztésébe kezdhet, ha az országgal szembeni szankciókat nem oldják fel, Hatibzade kijelentette, Irán eddig sem fejlesztett és ezután sem fejleszt nukleáris fegyvert.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »