Az iráni elnök felszólította Törökországot, hogy szakítsa meg kereskedelmi kapcsolatait Izraellel

Recep Tayyip Erdogan török elnök és iráni hivatali partnere, Ebrahim Raiszi szerdán Ankarában tartott találkozóján óva intett a gázai övezeti háború kiszélesedésétől.

"Egyetértettünk abban, hogy fontos elkerülni olyan lépéseket, amelyek veszélyeztetik a békét és stabilitást régiónkban" – hangsúlyozta Erdogan a török fővárosban tartott találkozón. Ez volt Raiszi első ankarai útja 2021-es hivatalba lépése óta.

Iran and Türkiye sign 10 joint cooperation agreements

🇮🇷 Raisi: "The final victory will belong to the Palestinian nation.”

🇹🇷 Erdogan: "Victory in this process will be of our Palestinian brothers." pic.twitter.com/BGJzkpl7qn

— COMBATE |🇵🇷 (@upholdreality) January 25, 2024

A török elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy kettejük között egyetértés volt abban is, hogy az erőszakot meg kell fékezni a Gázai övezetben, ezen felül pedig fokozni kell a terrorizmus elleni küzdelmet.

Raiszi ugyanakkor felszólította Törökországot, hogy szakítsa meg kereskedelmi kapcsolatait Izraellel. Úgy fogalmazott, ez hatásos lehet abban, hogy "a cionista rezsimet rákényszerítse arra, hogy véget vessen a rémtetteknek".

Erdogan welcomes Iran’s Raisi in Ankara today. Raisi postponed his visit to Turkey for two times since late last year pic.twitter.com/fY7XQuXdWo

Hírdetés

— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) January 24, 2024

Mindemellett Teherán és Ankara között feszült a viszony, így például egyéb ellentétek mellett a szíriai polgárháborúban szembenálló feleket támogatnak.

Translated into English:

"God willing the Zionist regime will end" – Sayed Ibrahim Raisi to Recep Tayeb Erdogan https://t.co/P8JP18hb4x pic.twitter.com/DAcbCg4tYe

— 🇵🇸Islamic Resistance🇿🇦 (@resistance_sa) January 24, 2024

A gázai övezeti háború kitörése tovább bonyolította a két szomszédos állam viszonyát.

Irán számít a Hamász egyik legnagyobb támogatójának, Törökország pedig ugyan felszabadítási mozgalomként tekint a palesztin szervezetre, az október 7-i támadást követően azonban elismerte Izrael önvédelemhez való jogát, és továbbra is kereskedelmi kapcsolatokat ápol a zsidó terrorállammal.

A nap folyamán az iráni elnök hivatala közölte, Irán és Törökország célul tűzte ki, hogy kétoldalú kereskedelmük forgalmát évi 30 milliárd dollárra (10 602 milliárd forintra) növeljék.

Az IRNA iráni állami hírügynökség szerint Raiszit magas rangú politikai és gazdasági küldöttség kísérte első török útjára.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »