Az ipolysági tanintézmények vendége volt Branislav Gröhling

Az ipolysági tanintézmények vendége volt Branislav Gröhling

Branislav Gröhling, oktatásügyi miniszter a keddi nap folyamán hivatalos látogatáson vett részt Ipolyságon. A június 1-én megtartott szemlén a szaktárca vezetője felkereste az Ipoly menti város oktatási intézményeit. A szakminiszter egy körút részeként látogatott el a városba. A látogatássorozat célja az iskolahálózat feltérképezése és felmérése volt.

A találkozó állomásai között volt a Ladislav Ballek Alapiskola, a Pongrácz Lajos Alapiskola, a Janko Kráľ Alapiskola valamint a Hviezdoslav utcai magyar illetve szlovák nevelési nyelvű óvodák.

Gröhling az említett tanintézményekben megtekintette az egyes osztályokban folyó oktatást, a pályázati forrásból nemrégiben kialakított szaktantermeket, valamint pár perc jutott a pedagógusokkal történő beszélgetésre is.

Mint Bóna Zsolt, a Pongrácz Lajos Alapiskola igazgatója a Felvidék.ma-nak elmondta: „bemutattuk az osztályokban folyó oktatást, a felújított szaktantermeinket, és megtekintettük a felszerelt műhelytermünket.”  Az alsó tagozatos osztályokat is meglátogatták.

Megmutatták továbbá a fokozatosan szépülő iskolaudvart, a kültéri tanteremként szolgáló filagóriával. Továbbiakban az iskola pedagógusaival folytatott a miniszter eszmecserét.

Ezekre a témakörökre reagálva Branislav Gröhling elmondta, a szlovák nyelv módszertanának változtatása jelenleg is folyik. Igyekeznek a tankönyv problemáját is mielőbb orvosolni.

A szlovák alapiskolákban szintúgy megtekintette a nemrégiben felújított szaktantermeket, a könyvtárat, valamint a kiszolgáló helyiségeket. A szlovák pedagógus kollégákkal is elbeszélgetett a tárcavezető.

Az ipolysági látogatás utolsó állomásai a Középső lakótelepen lévő magyar és szlovák nevelési nyelvű óvodák voltak. Az elmúlt időszakban egy uniós forrásoknak köszönhetően jelentős külső és belső átalakításon estek át az intézmények.

A felújítás már igen ráfért az óvodákra. Mindamellett a szaktárca támogatásával sikerült a taneszközparkot is bővíteni. Interaktív táblákat kaptak az óvodák, ennek egy részét az önkormányzat saját forrásaiból vásárolta meg.

Az elmúlt hetekben véget ért felújítást követően  a két óvoda közti parkban a keddi napon tartották meg az  ünnepi átadást. Mint Jánošík Mária, a Hviezdoslav utcai magyar óvoda igazgatója kifejtette: közel ötven esztendő múltán újult meg az óvoda.

– emelte ki az intézményvezető. Mint hozzátette, a szaktárca támogatásának köszönhetően modern didaktikai eszközökkel gyarapodott az óvoda.

Hírdetés

Andrea Malková, a szlovák óvoda vezetője szintúgy kiemelte a felújítás jelentőségét s örömmel konstatálta a remek együttműködést az önkormányzattal.

Branislav Gröhling rövid ünnepi beszédében először is megköszönte mindazt, amit az intézmény illetve az önkormányzat közösen tesz az itteni gyermekekért. Mint kiemelte: fontos a fiatalság támogatása a jövőnk szempontjából.

„A gyermeknap a legmegfelelőbb arra, hogy átadjuk a felújított két óvodánkat” – kezdte a köszöntőbeszédjét Štefan Gregor Ipolyság polgármestere.

Az elmúlt hát évben közel kétmillió eurót fektettek be a tanintézményekbe. Ide tartozik többek között a Štefánik téri közös igazgatású óvoda felújítása, az alapiskolák mellett kialakított műfüves pályák, valamint az iskolai étkezdék teljes átalakítása, illetve a szaktantermek bővítése.

Branislav Gröhling az átadást követő rövid sajtótájékoztatón elmondta: a körút célja kisebb és nagyobb létszámú oktatási intézmények meglátogatása.

– hangsúlyozta a szakminiszter.

Az óvoda felújítással kapcsolatban kifejtette: a gyermekek részére fontos az intézmény környezete, ez meghatározza a későbbi előmenetelüket is. Az iskolákról szólva elmondta: örül, hogy bekapcsolódtak a szaktárca pályázataiba, s ezen sikerrel szerepeltek. „A tantermek felújításával megfelelő kellemes környezetet teremtettek az oktatási tevékenységnek” – tette hozzá.

A pedagógusokkal folytatott rövid eszmecseréről elmondta: főleg klasszikus témák merültek fel a találkozókon, melyek a tankönyvek, a tanagyag tartalmára illetve a pedagógusbérekre vonatkoztak. Az elhangzott véleményeket és tapasztalatokat a minisztérium igyekszik a későbbi tevékenysége során kamatoztatni.

A Hviezdoslav utcai magyar óvoda a város legnagyobb magyar nevelési nyelvű óvodája, amely egy közös nagy udvarban található a szlovák nevelési nyelvű intézménnyel. Mint Jánošík Mária, a Felvidék.ma-nak elmondta: a hatvanhárom férőhellyel bíró óvodát jelenleg ötvenhárom gyermek látogatja.

Az oktatás-nevelés homogén csoportokban történik. A gyerkőcök túlnyomó többsége ipolysági, ám a környező falvakból, városrészekből sőt magyarországi településekről is járnak az óvodába. Hamarosan 19 gyermek ballag el az óvodából, a többségük a Pongrácz Lajos Alapiskolában kezdi el az iskola tanulmányait.

„Az intézményünkben az első nagy felújítás ment végbe az elmúlt hónapokban, ez jelentős előrelépés az óvodánk számára” – mondta az intézmény vezetője. A felújítás közösségépítő jelleggel is bírt.

– fogalmazott végezetül az igazgatónő.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »