Az infláció mértékével nőnek az adók Kolozsváron, megállapították a diákoknak járó ösztöndíjakat

Az infláció mértékével nőnek az adók Kolozsváron, megállapították a diákoknak járó ösztöndíjakat

„Csak” az infláció arányával nőnek a helyi adók és illetékek, így 2021-ben 3,8 százalékkal kell többet fizetni, mint idén – döntött az év utolsó tanácsülésén Kolozsvár önkormányzata.
A 10 százalékos kedvezmény  érvényben marad azok számára, akik március 31-ig kifizetik a helyi adókat és illetékeket – tájékoztatta szerkesztőségünket Oláh Emese alpolgármester sajtóirodája.

A közhasznú tevékenységnek helyet adó, magánszemélyeknek vagy egyháznak visszaszolgáltatott ingatlanok továbbra sem adókötelesek. A gépkocsik esetében a teljesítmény függvényében változik a kirótt adó, viszont a környezetbarát megoldásokat felkarolja az önkormányzat: a hibrid autók esetében 95 százalékkal csökkentett adót fizetnek a tulajdonosok.

Változik a lakosság-nyilvántartó igazgatóság által beszedett illeték is: 550 lejt kell kifizetniük azoknak a házaspároknak, amelyek tagjai közjegyző előtt szeretnék felbontani házasságukat.

A közleményben emlékeztetnek, módosította a kormány a diákok számára nyújtott ösztöndíjak értékét szabályzó határozatát: a döntés értelmében az ösztöndíjak értéke nem lehet 100 lejnél kevesebb, azonban az önkormányzatok magasabb összeget is nyújthatnak a diákoknak.

Hírdetés

Kolozsvár önkormányzata keddi ülésén 150 lejben állapította meg a teljesítményi ösztöndíj értékét, az érdemösztöndíjasok havi 120 lejt kapnak, ezentúl a tanulmányi ösztöndíj 110, illetve a szociális ösztöndíj 100 lej lesz Kolozsváron.

Teljesítményi ösztöndíjban azok a diákok részesülhetnek, akik dobogós helyet értek el az oktatási minisztérium által szervezett országos olimpiákon, illetve akik országos iskolai versenyeken vagy pedig nemzetközi tantárgyversenyeken képviselik az országot.

Érdemösztöndíjra azok a tanulók jogosultak, akik kiemelkedő tanulmányi eredményekkel rendelkeznek, azaz a tanulmányi átlaguk legalább 8,50.

Tanulmányi ösztöndíjat azok a tanulók kérhetnek, akik tanulmányi átlaga legalább 7-es és a családjukban az egy főre eső jövedelem a kérelmezést megelőző 3 hónapban nem haladta meg a minimálbér értékét.

Szociális ösztöndíjat azok a vidéki diákok igényelhetnek, akik egy másik településen kényszerülnek iskolába járni, és a kérelmezést megelőző 12 hónapban családjukban az egy főre eső jövedelem nem haladta meg a minimálbér felének értékét, ugyanakkor nem rendelkeznek 2 hektárnál nagyobb mezőgazdasági területtel (hegyvidék esetében 4 hektárnál nagyobb területtel). A szociális ösztöndíjak kiterjednek a súlyos betegségekben szenvedő diákokra is. Minden esetben az ösztöndíj megítélésének feltétele a 10-es magaviseleti jegy.

Az ösztöndíjak túlnyomó többsége érdemösztöndíj volt, az tavaly, az első félévben 11 ezer, a másodikban pedig 15 ezer érdemösztöndíjat nyújtott az önkormányzat” – fogalmazott Oláh Emese alpolgármester.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »