Az európai nemzetiszocialista mozgalmak XI. rész

Az európai nemzetiszocialista mozgalmak XI. rész

OROSZORSZÁG

Az Orosz Nemzeti Egység (oroszul: Русское национальное единствo/Russkoe natsionalnoe Edinstvo/RNE; angolul: Russian National Unity/RNU) egy be nem jegyzett nemzetiszocialista, irredenta csoport, amelynek székhelye Oroszországban volt, és korábban orosz ajkú lakossággal rendelkező államokban működött. A mozgalmat az ultranacionalista Alexander Barkasov alapította. A mozgalom a nem oroszok kiutasítását és a hagyományos orosz intézmények, például az orosz ortodox egyház szerepének növelését szorgalmazta. A csoportot 1999-ben betiltották Moszkvában, ezt követően megszűnt.

Általános adatokIdeológiaAlexander Barkasov az RNE vezetőjeNagy-Oroszország az RNE szerint

Az „Oroszország az oroszoké és a honfitársaké” elgondolását hirdetve a párt tagjai támogatták az olyan kisebbségek kiutasítását, amelyeknek „hazájuk Oroszországon kívül van”, különösen a zsidók és a dél-kaukázusi migránsok, azeriek, grúzok, örmények, valamint közép-ázsiai nemzetiségekét, mint például kazahok, üzbégek, tádzsikok, és az afrikai bevándorlók. Oroszországról alkotott felfogásuk szerint az orosz társadalom két részre oszlana: a privilegizált oroszokra, akiknek biztosított lenne a többségi politikai képviselet, és a nem oroszokra, akik Oroszországban élnek és ott van nemzetük hazája is, beleértve az orosz távol-keleti, északi, török és néhány más kisebbség őslakosságát. Barkasov az Azbuka russkogo nationalistájában (az orosz nacionalizmus ABC-jében) megfogalmazott programja egy Oroszországot, Ukrajnát és Belaruszt magábafoglaló „Nagy-Oroszország” létrehozását szorgalmazta. Az etnikai oroszok uralmát nemzeti diktatúra biztosítaná, amely a munkásságot, a vezetőséget, az értelmiséget és más csoportokat képviselő oroszok által uralt tanácsban elnökölne. A nem szláv népeket „történelmi hazájukba” korlátoznák, az állam pedig a vegyes házasságok betiltásával védené az orosz nemzet genetikai tisztaságát. Állítólag az RNE az Oroszországban élő zsidók és cigányok megöléséről is beszélt. Adolf Hitlerrel kapcsolatban Barkasov kijelentette: „[Hitlert] a német nemzet és a fehér faj nagy hősének tartom. Sikerült az egész nemzetét a leépülés és a nemzeti értékek elpusztítása elleni küzdelemre ösztönöznie.” Barkasov mint az RNE alapítója elutasította a „fasiszta” és „náci” jelzőket, ehelyett a nemzetiszocialista meghatározást használta. A csoport 2000-es feloszlása előtt körülbelül 20.000-25.000 tagot számlált.

Alapítástól napjainkig

Hírdetés

1989-ben Barkasov a Pamyat Orosz Nemzeti Hazafias Front második embere volt. Dimitrij Vasziljevvel való konfliktusa azt eredményezte, hogy Barkasov – szavai szerint – „a legfegyelmezettebb és legaktívabb tagokat, akik elégedetlenek voltak az üres beszéddel és a színházi mutatványokkal, kivezette a Pamyatból”. 1990-ben az RNE azokkal a gazdasági és társadalmi nehézségekkel szembesült, amelyek a Szovjetunió felbomlása során az oroszokat sújtották.
Az Orosz Nemzeti Egység mozgalmát 1990 október 16-án alapította a Nemzeti Hazafias Front (NPF Pamyat) egy leszakadó csoportja Barkasov vezetésével. 1990-től folyamatosan nőtt a tagságuk, főleg fiatalok csatlakoztak hozzájuk. A jelentések szerint a tagok fekete és terepszínű egyenruhát viseltek. A csoport egy vörös-fehér kolovrat emblémát is felvett (a kolovrat egy ősi szláv jelkép, ami a szvasztikához hasonlít), és nyíltan kifejezte csodálatát a német nemzetiszocializmus és annak nyilvános ünnepségei iránt. A csoport nemcsak Oroszországban, hanem Észtországban, Lettországban, Litvániában, Belaruszban, és Ukrajnában is tevékenykedett. Az RNE megkísérelte egyesíteni a nacionalista csoportokat szláv, majd orosz szoborok szervezésével. Különféle csoportokkal találkoztak a közös célok elérése érdekében, de alig tapasztaltak előrelépést. 1993 közepére az RNE a legjelentősebb orosz nacionalista mozgalommá vált, regionális csoportjainak széles hálózatával. A politikai cselekvés mellett az RNE katonai gyakorlatokat és taktikai kiképzést is folytatott. Az 1993-as orosz alkotmányos válság kibontakozásakor az RNE harciasan támogatta az orosz parlamentet Borisz Jelcin elnökkel szemben. 1993-ban a Fehér Ház, az Orosz Föderáció Legfelsőbb Tanácsának rezidenciája védelmében is részt vett az elnöki csapatok ellen. Jelcin győzelmét követően az RNE több hónapig illegálisan működött. A föld alatt a mozgalom folytatta az Orosz Rend című újság kiadását. Ugyanebben az évben a szervezetet „Katonai és Hazafias Nevelés Klubjaként” jegyezték be, majd később a helyi tisztviselők „önkéntes népi önvédelmi egységként” ismerték el. Céljai elérésének elősegítése érdekében az RNE felfegyverzett félkatonai csapatot hozott létre Vityazi néven, akiket kézi lőfegyverek és robbanóanyagok használatára képeztek ki. 1995 október 15-én 37 regionális részleg 304 delegáltja vett részt egy RNE konferencián Moszkvában. 1998-ban Jurij Luzskov moszkvai polgármester magasabb kormányzati tisztviselők támogatásával megtiltotta az RNE második regionális konferenciájának Moszkvában való megrendezését. Népszerűségének csúcsán, 1999-ben az RNE-nek az állami tisztviselők becslése szerint 20.000-25.000 aktív tagja volt szerte Oroszországban. A csoportot 1999-ben betiltották Moszkvában, és Barkasov 2000-re elvesztette az irányítást a csoport felett, majd a csoport megszűnt. Betiltása után az RNE tagjai közül sokakat börtönbe zártak, vagy likvidáltak, és a csoportot többfelé szakadt. Ezeknek az új csoportoknak a tagjai, nevezetesen Alexander Barkasov, az Orosz Ortodox Hadsereg és mások azóta vallási tevékenységet és oroszbarát aktivizmust folytatnak a donbászi konfliktusban. Támogatják az ukrajnai orosz inváziót is, és kifejezték, hogy készek harcolni Ukrajna ellen.

Az Alexander Barkasov csoport tagjai Donbaszban

Az RNE és más hasonló nemzeti mozgalmak tönkretételében óriási szerepet játszott az akkor hatalomra kerülő Vlagyimir Putyin (2000-ben került hatalomra). Elsődleges célja a hatalma megszilárdítása volt, amely során „nácitlanította” Oroszországot, és hozzá látott az ország bolsevizációjához, létrehozva a neoszovjetizmus rendszerét. A putyini diktatúra óriási kárt okozott és okoz ma is Oroszország demográfiai és etnikai összetételében is. Az ország lakosságának csökkenése, valamint az oroszok alacsony születési és magas halálozási aránya miatt az orosz kormány az elmúlt évtizedben igyekezett növelni az országba irányuló bevándorlást, ami ahhoz vezetett, hogy főként posztszovjet államokból migránsok milliói áramlanak Oroszországba, akik közül sok az illegális és továbbra is okmányok nélküli. Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint Oroszország bevándorló népessége a harmadik legnagyobb a világon, számuk meghaladja a 11,6 milliót! Összegezve: Putyin ugyanazt csinálja, mint a nyugat-európai kultúrmarxista kollégái: az orosz nemzeti mozgalmak szétzúzása, valamint idegen rasszok betelepítése tömeges bevándorlás által, ami megpecsételi Oroszország sorsát és jövőjét.

Videók az Orosz Nemzeti Egységről:Videó az Alexander Barkasov csoportról:További videók az orosz nemzetiszocializmusról (magyarul):Felhasznált szakirodalom:https://books.google.hu/books?id=nvD2rZSVau4C&pg=PA581&redir_esc=y#v=onepage&q&f=falsehttps://www.interfax.ru/russia/146964https://web.archive.org/web/20170224142951/https://www.justice.gov/sites/default/files/eoir/legacy/2013/11/07/RUS42684.E.pdfhttps://www.cidob.org/ca/publicacions/series_de_publicacio/notes_internacionals/n1_128_russia_for_russians/russia_for_russianshttps://www.ifri.org/sites/default/files/atoms/files/rnv95_uk_likhachev_far-right_radicals_final.pdfhttps://www.cambridge.org/core/journals/nationalities-papers/article/abs/aleksandr-barkashov-and-russian-national-unity-blackshirt-friends-of-the-nation/B0F72C6BD28844E850CF28FE96CAA1FA#https://www.ecoi.net/en/document/1277869.htmlhttps://pdfs.semanticscholar.org/d90d/870620f804f298bf834d50ca3f2477a15af6.pdfhttps://books.google.hu/books?id=SjZyDwAAQBAJ&pg=PT193&redir_esc=y#v=onepage&q&f=falsehttps://web.archive.org/web/20090916203421/http://rnu.name/articles/21.phphttps://web.archive.org/web/20090209073738/http://www.rne-center.org/abc/a_15.htmlhttps://tvernews.ru/news/80518/https://www.britannica.com/topic/fascism/Russia#ref742252https://books.google.hu/books?id=ZppCrw_OUPMC&printsec=frontcover&hl=hu&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=falsehttps://books.google.hu/books?id=d5nSDwAAQBAJ&pg=PA61&redir_esc=y#v=onepage&q&f=falsehttps://spps-jspps.autorenbetreuung.de/files/07-mitrokhin.pdfhttps://www.osw.waw.pl/sites/default/files/commentary_156.pdfhttps://1rostov.tv/tv-stories/russkoe-naczionalnoe-edinstvo-podderzhalo-rossijskuyu-armiyu-v-speczoperaczii-na-ukraine/https://archive.ph/2Tzrghttps://www.worldatlas.com/articles/highest-immigrant-population-in-the-world.html#:~:text=Of%20all%20countries%20in%20the%20world%2C%20the%20United,immigrant%20populations.%201.%20The%20United%20States%20-%2046%2C627%2C102https://www.rferl.org/a/migrants-welcome-is-russia-trying-to-solve-its-demographic-crisis-by-attracting-foreigners-/30677952.htmlhttps://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/—ed_protect/—protrav/—migrant/documents/publication/wcms_201973.pdfhttps://www.aa.com.tr/en/world/russia-demands-1m-illegal-migrants-to-leave-country/2211717https://www.themoscowtimes.com/2021/04/16/russia-tells-illegal-migrants-from-post-soviet-countries-to-leave-by-june-15-a73623

Zöldinges.net – Magyar Nimród

A Az európai nemzetiszocialista mozgalmak XI. rész bejegyzés először Zöldinges.net-én jelent meg.


Forrás:zoldinges.net
Tovább a cikkre »