Egyre több orosz szerint lenne indokolt nukleáris csapást mérni Ukrajnára

Egyre több orosz szerint lenne indokolt nukleáris csapást mérni Ukrajnára

Nyitókép: SITA

Egyre több orosz tartana indokoltnak egy Ukrajna elleni nukleáris csapást, egy szűk többség azonban továbbra is ellenzi, derül ki a független Levada központ által a héten közzétett felmérésből.

Nagyjából minden harmadik orosz gondolja úgy, hogy indokolt lenne egy Ukrajna elleni atomcsapás. A Levada felmérésében a válaszadók tíz százaléka szerint „mindenképpen” indokolt lenne egy ilyen támadás, további 24 százalék szerint „valószínűleg” indokolt lenne. Az elmúlt esztendő óta öt százalékponttal nőtt az atomtámadást támogatók aránya.

Hírdetés

A válaszadók 52 százaléka ellenzi a nukleáris fegyverek Ukrajna elleni bevetését, szemben a tavaly áprilisi 56 százalékkal. Az orosz fiatalok körében gyakoribb az a vélemény, hogy a nukleáris fegyverek alkalmazása nem indokolható. Ezt gondolja legalábbis a 18-24 évesek 63 százaléka.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a 2022. februári teljes körű ukrajnai invázió kezdete óta többször beszélt a nukleáris fegyverek Ukrajna és a Nyugat elleni bevetésének lehetőségéről szélsőséges esetben. Az elmúlt hetekben ez az orosz retorika felerősödött. Oroszország és Fehéroroszország a múlt hónapban megkezdte a taktikai atomfegyver-gyakorlatok második szakaszát.

A Levada felméréséből többek között az is kiderült, hogy az oroszok hozzávetőleg fele továbbra is viszonylag közelről követi az ukrán eseményeket. Az orosz fegyveres erők ukrajnai akcióinak támogatottsága továbbra is magas az orosz lakosság körében.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »