Alvásunk és közérzetünk minőségét is rontja a közösségi média túlzott pörgetése

Alvásunk és közérzetünk minőségét is rontja a közösségi média túlzott pörgetése

Nyitókép: SITA

Érdemes odafigyelni az online töltött idő mennyiségére és minőségére, kiváltképp alvás előtt – figyelmeztetnek a szakemberek egy friss kutatás szó szerint rémálomszerű megállapításainak tükrében.

Minél több időt tölt valaki a közösségi platformok böngészésével, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy lesznek az ott látott tartalmakkal kapcsolatos rémálmai – mondja ki egy új nemzetközi kutatás, melyről a HVG számolt be.

az utóbbi években rohamosan nőtt a közösségimédia-felhasználók száma, és szinte kötelezővé vált a jelenlét ezeken a platformokon. A fiókja ellenőrzése, a posztok böngészése sokaknál már a napi rutin részévé vált – ez azonban növeli a függőség kialakulásának kockázatát.

Számos kutatás rámutatott arra, hogy a közösségi média túlzott használata olyan mentális problémákhoz vezethet, mint a depresszió, a szorongás, a rossz alvásminőség vagy az élettel való alacsonyabb elégedettség.

Hírdetés

A BMC Psychology folyóiratban frissen publikált kutatás azt mutatta ki, hogy a túl sok online jelenlét összefügg a közösségi médiával kapcsolatos rémálmok gyakoribb előfordulásával is.

A kutatásban 595 közösségimédia-felhasználó vett részt, akik egy online kérdőívet töltöttek ki. Minden résztvevő legalább egy platformon aktív volt, azaz legalább napi 15 percet töltött online a vizsgálatot megelőző hónapban. A leggyakrabban használt felületnek az Instagram bizonyult (87%), ezt követte a Twitter/X (11%) és a Facebook (2%).

A kutatók azt találták, hogy bár a közösségi médiával kapcsolatos rémálmok előfordulása ritka, de összefüggést mutat az internethasználat gyakoriságával. A leggyakrabban tehetetlenségről, kontrollvesztésről és az online kapcsolatok sérüléséről szóló rémálmok hozzájárulhatnak a rosszabb alvásminőséghez és az alacsonyabb pszichés jólléthez.

A kutatók figyelmeztetnek: a technológia térnyerésével ezek az álmok egyre gyakoribbá válhatnak. Ahhoz, hogy ezt elkerülje, érdemes odafigyelnie az online töltött idő mennyiségére és minőségére, különösen az elalvás előtti órában – javasolják az ELTE kutatói.

HVG


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »