Az Európai Bizottság szigorú levélben fejezte ki aggodalmát a Klubrádió miatt

Az Európai Bizottság szigorú levélben fejezte ki aggodalmát a Klubrádió miatt

Az Európai Bizottság arra kéri Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben az információszabadságra vonatkozó uniós irányelveket, és amíg nyitott még bármilyen jogi eljárás, addig ne hallgattassa el a Klubrádiót – írja a Telex.hu.

Az Európai Bizottság levélben fejezte ki aggodalmát a Klubrádió ügyében Magyarország irányába, a Telex úgy tudja, hogy egyelőre nem kapott érdemi választ a felvetéseire. A levélben a bizottság részleteiben is ismertette, hogy miért tartja problémásnak a Klubrádió elhallgattatását – erősítette meg a Telex.hu kérdésére Christian Wigand illetékes bizottsági szóvivő.

A szóvivő emailben azt írta: „a Bizottság tegnap levelet küldött Magyarországnak, hogy kifejezzük azon aggodalmunkat, hogy a Klubrádió kénytelen lesz abbahagyni műsorszolgáltatását, mégpedig erősen megkérdőjelezhető jogi okok miatt.”

Hírdetés

Mint a főigazgató hangsúlyozta, Magyarország magára nézve is kötelezőnek fogadta el az EU távközlési szabályait, a műsorszolgáltatás széles spektrumára vonatkozó rendeleteket, így Magyarországnak is tiszteletben kell tartania az EU Alapjogi Chartáját, ideértve a véleménynyilvánítás és az információszabadsághoz való jogot.

Ebben az összefüggésben a Bizottság felkéri Magyarországot annak biztosítására, hogy a Klubrádió továbbra is sugározhassa az adását, mindaddig, amíg a folyamatban levő eljárások véglegesen nem fejeződnek be, és így jogilag kötelezővé nem válnak.

Az EB a Telexnek megírta, „kértük a magyar hatóságokat, hogy tegyenek sürgős intézkedéseket az uniós jog tiszteletben tartásának biztosítása érdekében, elkerülve ezzel a frekvencia jelenlegi birtokosának helyrehozhatatlan károsodását.”

A Telex információ szerint a levelet Roberto Viola, az Európai Bizottság illetékes főigazgatója (CNECT, vagyis Tartalmak, Technológiák és Kommunikációs Hálózatok Főigazgatósága) Stelbaczky Tibor nagykövetnek (Magyarország Európai Unió Melletti Állandó Képviselete).

Az Európai Bizottság – értesüléseik szerint – erős szavakkal figyelmeztette Magyarországot arra, hogy az EU irányelveivel ellentétes az, ha egy tagállam kisebb súlyú szabálytalanságok jogi álcája mögött (ahogy a főigazgató fogalmazott, erősen megkérdőjelezhető jogi folyamatokkal) aláássa a média pluralizmusát. (telex.hu)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »