Az EU további nyolc emberre terjesztette ki a Nicaragua ellen bevezetett szankciókat

Az EU további nyolc emberre terjesztette ki a Nicaragua ellen bevezetett szankciókat

Az Európai Unió Tanácsa további nyolc embert, köztük Rosario Murillo alelnököt, Daniel Ortega elnök feleségét is felvette a Nicaragua ellen bevezetett szankciós rendszer jegyzékébe, mivel az érintettek felelősek az emberi jogok súlyos megsértéséért, valamint a demokrácia és a jogállamiság aláásásáért – közölte az uniós tanács hétfőn.

Az uniós szankciók uniós beutazási tilalmat és vagyon-befagyasztást foglalnak magukban, illetve az érintettek számára tilos pénzeszközöket rendelkezésre bocsátani. A Tanács közleménye szerint

az uniós intézkedések nem károsítják a nicaraguai lakosságot vagy a nicaraguai gazdaságot.

A büntetőintézkedések bevezetése óta tizennégy ember került fel a szankciós listára. Hétfőn Rosario Murillo alelnök mellett a szankciós listára került a nicaraguai elnök és alelnökének fia, az elnök gazdasági tanácsadója, a nemzetgyűlés elnöke, a rendőrség vezetője, a legfőbb ügyész, a nicaraguai León városának rendőrfőkapitánya, valamint a legfelsőbb bíróság elnöke.

Az uniós tanács közleményében hangsúlyozta: az őrizetbe vételek „szomorúan illusztrálják” a nicaraguai elnyomás mértékét, és komor képet vetítenek a közelgő választásokra.

Hírdetés

Az EU határozottan elítéli a nicaraguai hatóságokat a szisztematikus elnyomásért, és a korlátozó intézkedések visszavonására, a politikai fogvatartottak azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására, valamint az emberi, polgári és politikai jogok teljes tiszteletben tartására és az ellenzékkel folytatott érdemi párbeszédre szólít fel

– fogalmazott az uniós tanács.

A közlemény hangsúlyozta azt is:

a nicaraguai kormánynak be kell tartania kötelezettségvállalásait, az ország alkotmányát, valamint a nemzetközi emberi jogi törvényeket és normákat.

Az uniós szankciók azt mutatják, hogy az EU továbbra is készen áll arra, hogy minden eszközt felhasználva támogassa a nicaraguai politikai válság demokratikus, békés és tárgyalásos megoldását.

Az Egyesült Államok július közepén vezetett be vízumkorlátozásokat száz nicaraguai vezetővel szemben, akik – Antony Blinken amerikai külügyminiszter közleménye szerint – támogatták az Ortega-Murillo rezsim demokrácia és emberi jogok elleni támadásának előkészítését.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »