Az EU tiltakozott amiatt, hogy Georgiában nyugati diplomatákat és politikusokat hallgattak le

Az EU tiltakozott amiatt, hogy Georgiában nyugati diplomatákat és politikusokat hallgattak le

Tiltakozását fejezte ki szerdán a georgiai fővárosban, Tbilisziben Carl Hartzell, az Európai Unió (EU) georgiai nagykövete, miután kiszivárgott, hogy a georgiai titkosszolgálatok többek között nyugati diplomatákat és politikusokat hallgattak le.

Nagyon komolyan vesszük ezeket az eseteket, mivel kétségeket ébresztenek a – különböző országok közötti diplomáciai kapcsolatokat szabályozó – bécsi egyezmény betartásával kapcsolatban

– mondta a sajtónak Hartzell.

Szavai szerint az EU „nem tartja természetesnek, hogy egy olyan barát és szövetséges, mint Georgia, így viselkedjen” az unióval szemben. „Ezért bekéretjük a georgiai nagykövetet (Vahtang Maharoblisvilit) az EU brüsszeli székhelyére, hogy foglaljon állást, és tájékoztasson a következő lépésekről” – jelentette ki.

A lehallgatások napvilágra kerülését követően a georgiai főügyészség eljárást indított „titoksértés” címén.

Hírdetés

Irakli Garibasvili georgiai miniszterelnök kijelentette, hogy

a botrány „árt Georgiának”, mindazonáltal arra intett, hogy várják meg a vizsgálat végét. „Ki kell deríteni, hogy ki, mikor és milyen célból végezte ezeket a lehallgatásokat.

Roman Gociridze, az ellenzéki Egyesült Nemzeti Mozgalom (ENM) képviselője úgy fogalmazott:

Georgia „súlyos nemzetközi botrányba keveredett”.

Vahtang Maiszaia szakértő szerint a lehetséges diplomáciai botrány komoly problémává válhat a kormányzó Georgiai Álom nevű párt számára, különös tekintettel arra, hogy a tervek szerint október elején regionális választásokat tartanak az országban.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »