Az EU megkerülte Magyarországot. Jóváhagyták, hogy az orosz pénzből fegyvereket vásároljanak Ukrajnának

Az EU megkerülte Magyarországot. Jóváhagyták, hogy az orosz pénzből fegyvereket vásároljanak Ukrajnának

Az EU jóváhagyta az orosz eszközökből származó nyereség Ukrajna számára történő felhasználásának tervét, amivel egyidejűleg megkerülte Magyarország kifogásait. Josep Borrell, az európai diplomácia vezetője már vasárnap arról számolt be, hogy az EU megtalálta a módját, hogy a forrásokból fegyvereket és egyéb segélyeket vásároljon Ukrajnának, anélkül, hogy ehhez Magyarország beleegyezése kellene.

Hozzátette: a segély első részlete – mintegy 1,4 milliárd euró – a jövő héten állhat rendelkezésre. A további eszközök az európai költségvetésbe kerülnek az ún. Eszköz Ukrajna számára finanszírozására, melynek célja e háború sújtotta ország makro-pénzügyi stabilitásának és talpra állásának támogatása.

Borrell azt is elmondta, hogy mivel Magyarország tartózkodott az oroszországi befagyasztott vagyonból származó bevételek elosztásáról szóló szavazáskor, „ez nem lehet része a pénz felhasználásáról szóló döntésnek“. Hozzátette: a talált megoldás „bonyolult, mint minden jogi megoldás, de működik“.

Hírdetés

Csaknem 200 milliárd eurónyi orosz vagyont zároltak be az EU-ban (főleg Belgiumban). Az EU korábban beleegyezett abba, hogy februárban a belőlük befolyt bevételt fegyverek vásárlására fordítsák Ukrajna számára. A Financial Times emlékeztetett arra, hogy Magyarország régóta ellenzi, hogy a 27 uniós ország együttesen nyújtson katonai támogatást Ukrajnának. Budapest további hét, Kijev felfegyverzésével kapcsolatos döntést is blokkol, összesen mintegy 6,6 milliárd euró értékben.

Szijjártó Péter szerint megkezdődött a vörös vonalak átlépése az Európai Unióban

TASR, Reuters


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »