Az EU felmondja a 2007-es vízummegállapodást Oroszországgal

Az EU felmondja a 2007-es vízummegállapodást Oroszországgal

Az EU nem tiltja ki az orosz polgárokat területéről – ahogy azt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök követelte – de felmondja az EU-Oroszország vízummegállapodást. Ennek gyakroati eredménye az lesz, hogy a hétköznapi orosz polgárok vízumkérelmét hosszabb ideig és drágábban fogják elbírálni. Josep Borrell az EU külügyi főmegbízottja szerint a döntés októberi hatállyal lépne életbe.

Jelenleg az oroszok számára a vízum 35 euróba kerül, és gyorsított eljárásban kapják meg egy 2007-es vízummegállapodásnak köszönhetően. Ennek felmondása az árat 80 euróra emeli, az elbírálás hossza pedig jelentősen megnőne.

Hírdetés

A döntés kompromisszumnak mondható. A balti államo, Lengyelország, Finnország és Csehország totális vízumtilalmat szorgalmazott. Németország, Franciaország és Ausztria és Magyarország ellenezte az általános érvényű tilalmat az orosz állampolgárok ellen.

Ezzel a történet még nem ért véget, az Európai Bizottság most megpróbálja megoldani azt a dilemmát, hogy az Oroszországgal határos Baltikum országain keresztül orosz ezrei érkeznek Európába.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »