Az emlőrák korai felismerése számtalan esetben életet menthet

Az emlőrák korai felismerése számtalan esetben életet menthet

A mellrák a nők leggyakoribb daganatos betegségének számít. Szlovákiában ez az egyik legtöbb elhalálozást okozó kór, évente közel 3 ezer nőnél diagnosztizálják. Ennek ellenére mindössze a nők 30 százaléka vesz részt rendszeresen megelőző szűrővizsgálaton, holott a betegség időben történő felismerésének és a korszerű gyógyeljárásoknak köszönhetően ez a szomorú statisztika jóval kedvezőbbé tehető.

„A 40–69 év közötti nők megelőző mammográfiai vizsgálatra, a 20–39 évesek pedig ultrahang-diagnosztikai emlővizsgálatra jogosultak. Viszont csak elenyésző hányaduk él ezzel a lehetőséggel“ – hívta fel a figyelmet az Általános Egészségbiztosító alelnöke, Beata Havelková.

Mint elmondta, Szlovákiában évente közel 300 nő emlőrák miatti elhalálozása elkerülhető lenne, amennyiben élnek a megelőző mammográfiai vizsgálat lehetőségével. Azoknak a nőknek, akiknél egy centiméternél kisebb átmérőjű daganatot találnak, Havelková szerint 90–100 százalékos esélyük van a teljes gyógyulásra, nagyobb beavatkozás és kemoterápia nélkül.

„A kezelés sikeressége attól függ, milyen stádiumban van az emlődaganat. Ezért van olyan nagy jelentősége a megelőzésnek, a szűrővizsgálatnak, a betegség és a daganattípus időben történő felismerésének. Amennyiben időben felismerjük a daganat képződését, olyan kezelést alkalmazhatunk, amely megmenti a beteg életét“ – hangsúlyozta Miroslava Malejčíková onkológus.

Hírdetés

„Az egészségbiztosítók által szétküldött, mammográfiai vizsgálatra szóló meghívókat a címzettek gyakran figyelmen kívül hagyják. Az EU tagországaiban ilyen szűrővizsgálat már évtizedek óta működik, aminek köszönhetően az 50–69 éves nők elhalálozási aránya az utóbbi években 35 százalékkal csökkent. Ha rendszeresen részt vennének a szűrésen, ez az arány tovább javulhatna“ – fűzte hozzá Andrej Čižmár a Dôvera biztosító képviseletében.

Szlovákiában az emlőrák időben történő felismerés esetén eredményesen gyógyítható, ezért az Érték és Technológia az Egészségügyben Nemzeti Intézet igazgatója, Michal Staňák szerint a hangsúlyt a megelőzésre kell helyezni.

„Intézetünk feladata a gyógyszerek értékelésénél arra is ügyelni, hogy az adott gyógykezelés miként befolyásolja az élet minőségét és annak tartamát. Az időben felismert emlőrák kezelése teljes mértékben térített, ezért is nagyon fontos, hogy a kezelés időben megkezdhető legyen. Az ilyen gyógykezelés kevésbé igényes azzal az esettel szemben, amikor a daganat már továbbterjedt a szervezetben, azaz metasztázis, áttét alakult ki“ – tette hozzá.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »