Az „emberi jogok védője” is korruptgyanús: lemondott

Az „emberi jogok védője” is korruptgyanús: lemondott

Egyes híradások szerint összesen hatvan EP-képviselő lehet érintett a korrupciós ügyben.

Az Európai Parlament korrupcióval meggyanúsított tagja – lesoir.be

Az egyre terebélyesedő brüsszeli korrupciós botrány nyomán lemondott az Európai Parlament (EP) Emberi Jogi Albizottságának elnöki tisztségéről Marie Arena belga szocialista EP-képviselő – írja a Politico hírportál. A politikus a sajtó és ellenfelei támadásaira hivatkozva nyújtotta be lemondását, miközben ártatlanságát hangoztatja. Arena közölte: azért lép vissza tisztségétől, hogy megóvja saját és az Emberi Jogi Albizottság hírnevét.

Marie Arena neve többször is felmerült a tavaly decemberben kirobbant brüsszeli korrupciós botrány kapcsán, hiszen az egyik asszisztensét, az olasz Francesco Giorgit is letartóztatta a belga rendőrség.

Elsősorban szocialista EP-képviselőkről és a strasbourgi parlamenttel szorosan együttműködő nem kormányzati szervezetekről derült ki, hogy nagy összegű készpénzt fogadtak el a katari és a marokkói kormányoktól lobbitevékenységért cserébe.

A botrány kirobbanása óta négy embert tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba korrupciós vádakkal: a görög szocialista Eva Kailit, az Európai Parlament akkori alelnökét, Pier Antonio Panzeri olasz volt szocialista EP-képviselőt – aki a vesztegetési hálózat feltételezett vezetője, a Fight Impunity nevű brüsszeli székhelyű civil szervezet vezetője –, az olasz Francesco Giorgit – Eva Kaili élettársát – és Nicolo Figa-Talamancát, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet igazgatóját.

A belga rendőrség csaknem 1,5 millió eurót foglalt le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során. A vád ellenük: bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.

Hírdetés

Egyes híradások szerint összesen hatvan EP-képviselő lehet érintett az ügyben.

EP-botrány: a szocialista képviselő az asszisztensével vitetné el a balhét

A strasbourgi parlament emberi jogi albizottsága (DROI) kerülhet a vihar középpontjába.

A Politico saját értesüléseire hivatkozva tegnap azt állította: az emberi jogi albizottság korábbi elnöke különleges alkut kötött Katarral.

Egyes parlamenti meghallgatások „kiegyensúlyozatlanok” voltak.

És arra is van bizonyíték, hogy miként dolgoztak együtt a kulisszák mögött a fő bűncselekményekkel gyanúsított személyek a bizottsággal.

Arena elfogadott egy katari utazást is.

Arról azonban elfelejtett a hatályos uniós szabályoknak megfelelően nyilatkozni, hogy a repülőjegyét és a szállodáját is a katari kormány fizette.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »