Az árvíz levonulása után ebben az ütemben nyithatják meg a lezárt utakat

Az árvíz levonulása után ebben az ütemben nyithatják meg a lezárt utakat

Több napig is eltarthat, mire az árvíz levonulását követően meg tudják tisztítani a lezárt utakat a Magyar Közút munkatársai, ezért az autósok türelmét kérik.

Míg Esztergomnál hamarosan eléri a csúcsot, addig a felsőbb szakaszokon már tetőzött a Duna, és ezzel együtt megindult egy lassú apadás. A vízügyi előrejelzések szerint az apadás akár több napig is eltarthat, míg olyan mértékig visszahúzódik a folyó a medrébe, hogy az elöntött közutakat újra meg lehet nyitni – közölte a Magyar Közút.

Ahhoz, hogy egy-egy utat újra birtokba vehessenek a közlekedők, előtte még a közútkezelőnek át kell vizsgálni az egyes szakaszokat, hogy az árvíz okozott-e bármilyen károsodást, ha igen, akkor azok helyreállításáról és magáról a takarítási munkákról is gondoskodnia kell. A közlekedőknek ezért a továbbiakban is érdemes lesz még utazás előtt tájékozódniuk az aktuális korlátozásokról az utinform.hu oldalon.

A közleményben hozzáteszik: a tetőzéstől számítva akár több nap is eltelhet, míg egy-egy elöntött szakasz újra járható lesz. Ehhez mindenképpen szükséges, hogy a Magyar Közút szakemberei megközelíthessék az elöntött szakaszokat, azokat átvizsgálhassák, hogy a földművek, a padka, a burkolat vagy az utakon található kisebb-nagyobb hidak szenvedtek-e károkat az árvíz során. Az esetleges károk felmérése és helyreállítása mellett az útszakaszok takarítási munkái következhetnek, hiszen ilyenkor jelentős mennyiségű hordalék kerül az utakra, az árkok, vízelvezető rendszerek is megtelhetnek iszappal. Ezeket a beavatkozásokat teljes kapacitással fogja végezni a közútkezelő, ugyanakkor a közlekedők türelmét és megértését is kérik a szakemberek, hiszen alapos és átfogó munkákra van szükség ahhoz, hogy közlekedésbiztonsági szempontokat is figyelembe véve újra megnyithassanak egy-egy útszakaszt az autósok előtt.

Hírdetés

A közútkezelő felhívja a figyelmet, hogy azokon a területeken, ahol az árhullám már levonult, de még érvényben vannak korlátozások, vegyék komolyan és tartsák be azokat. Mint írják,

külső szemlélőként akár úgy is tűnhet, hogy járható egy út, de ha az út földművei, útalapja megsérült az árvízben, akkor balesetveszélyes is lehet ezekre a szakaszokra ráhajtani.

Az árhullám a Budapest alatti térségekben is megjelent, így Fejér, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya vármegyében is vannak már útlezárások vagy sebességkorlátozással érintett szakaszok. A szakemberek figyelmeztetnek, hogy a Duna árterében az árvíz miatt élénk a vadmozgás, ezért kérik, hogy fokozott óvatossággal és körültekintéssel közlekedjenek.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »