Az ellenzék gyenge próbálkozásai és a koalíció átmeneti egysége

Az ellenzék gyenge próbálkozásai és a koalíció átmeneti egysége

Hiába dúl háború Ukrajnában, zajlik az élet a szlovák parlamentben is. A héten ugyan több törvényjavaslatot is elhalasztottak, de a legfontosabb programpontot megtartották: a belügyminiszter leváltásáról szóló rendkívüli ülést.

Az ellenzék már megint megkísérelte leváltani Roman Mikulec belügyminisztert. Már nem is győzi az ember számolni, hányszor próbálkozott ezzel a javaslattal a Smer, de lényegtelen, hatástalan Ficóék próbálkozása. Most azzal jöttek elő, hogy Roman Mikulec nem koordinálta megfelelően a menekültek befogadását a szlovák-ukrán határon. Az kétségen kívüli, hogy voltak kisebb problémák az állami szervek részéről, de hogy ezt egy az egyben Mikulec nyakába kelljen varrni, az túlzás. Tudja ezt a Smer is. És az is világos, hogy mi volt ezzel a céljuk: újra összeugrasztani a kormányoldalt.

Abban reménykedtek, hogy a Sme rodina mellett az SaS is kihátrál Mikulec mellől, illetve Eduard Heger is elbizonytalanodik, mivel az utóbbi időben inkább az SaS „emberének mondják”.

Tévedtek. A Smer azt gondolta, sikerül megbontani a koalíciót és éket vágni Matovič és Heger közé. Az egy dolog, hogy Mikulec Matovič embere, de az OĽaNO-n belül nem olyan nagy a töréspont, amelyet a Smer gondolt. Ficóék ezt egyfajta tesztként is értelmezhették, arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire egységes a kormánykoalíció. A háborúnak köszönhetően a válasz egyértelmű, a kormánypártokat összehozta az Ukrajnával való szolidaritásvállalás.

Lehet, egy más helyzetben nagyobb port kavart volna a Mikulec leváltási kísérlete, de a jelenleg az ellenzék nem tud fogást találni a koalíción.

Hírdetés

Talán a Sme rodina a gyenge láncszem, hiszen ők sincsenek oda a miniszterért, mivel Peter Pčolinský testvérét, Vladimír Pčolinskýt Roman Mikulec utasítására kapcsolta le a NAKA. A Sme rodinának azóta van problémája a belügyminiszterrel, és a helyzet azóta sem változott. Ugyanakkor a Sme rodina is belátja, nyíltan nem állhat az ellenzék oldalára, ezért csak burkoltan, finom odaszólásokkal igyekeznek éreztetni Mikuleccel, hogy ők bizony nem felejtettek.

Amikor a belügyminiszter ellen többször is bizalmatlansági szavazást kezdeményezett az ellenzék, a Sme rodina képviselői vagy nem vettek rajta részt, vagy tartózkodtak. Jól tudják, hogy nem éri meg nekik szembe menni a koalícióval, hiszen amúgy sincsenek kedvező pozícióban, a felmérések alapján nem meggyőző a támogatottságuk. Egy előrehozott választás nem jönne jól a számukra.

Az ellenzék tehát ismét próbálja láttatni magát. Ha a Smer nem is járt sikerrel, azt legalább elérte, hogy felhívja a figyelmet, hol kell támadni a koalíciót.

Lehet most még sikertelenek ezek a támadások, és az is valószínű, hogyha nem tört volna ki a háború, akkor is Roman Mikulec marad a miniszter, de ha gyengíteni szeretnék a kormányoldalt, akkor ezen az úton kell továbbmenniük.

Nyilván nem a Smer osztja majd meg a kormányoldalt az ilyen kényes témákkal, de az esetleges konfliktusok esetén efelé vihetik el a közbeszédet, és zavart, feszültséget kelthetnek.

Az ilyen kaotikus helyzetben pedig könnyen elszabadulhatnak az indulatok. Van rá esély, hogy erre sok kerüljön, de ez akár hónapok kérdése is lehet. A háború elhúzódásától is függ, na meg persze attól is, hogy az ellenzék mennyire lesz egységes. Ugyanis, ha a Hlas is intenzívebben fogja keresni a kormányt megosztó témákat, akkor hevesebb viták is kialakulhatnak a szlovák parlamentben. Pillanatnyilag a kormányoldal összezárt, az ellenzék támadásai pedig sorra halnak el. Élvezze ki ezt a kegyelmi állapotot a kormány, mert ez csak egy átmeneti állapot.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »