Az elkövetkező hetekben is folytatódik a drágulás a szlovákiai benzinkutakon

Az elkövetkező hetekben is folytatódik  a drágulás a szlovákiai benzinkutakon

Az elmúlt hetekben megállás nélkül emelkedett a kőolaj világpiaci ára, amely így már elérte a 2014 óta mért legmagasabb árfolyamot. Mire kellene felkészülniük a Szlovákiában tankolóknak, és mennyit spórolhatnak, ha Magyarországon töltik fel az üzemanyagtartályukat?

A Szlovákia számára is mérvadó, északi-tengeri Brent típusú kőolaj hordónkénti (159 liter) ára hétfőn 91 dollár fölé ugrott, vagyis csak az elmúlt egy hónapban 17 százalékkal nőtt. Az energiapiaci szakértők szerint nem csupán a kereslet jelentős növekedése, de az ukrán–orosz konfliktus miatt is további emelkedésre számíthat a piac, a Goldman Sachs befektetési bank előrejelzései szerint pedig akár 100 dollár fölé is emelkedhet a hordónkénti ár.

Hírdetés

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) február 2-ai találkozóján vélhetően a fent jelzettekről, és a további lehetséges megoldásokról is szó lesz. „Az elkövetkező hetekben az orosz–ukrán konfliktus gyakorolja majd a legnagyobb nyomást a kőolajárakra, nem mindegy azonban az sem, milyen irányt vesz a koronavírus-járvány újabb hulláma” – állítja Jana Glasová, a 365.bank elemzője. Szerinte az elkövetkező hetekben tovább nő a kőolaj iránti kereslet, ami felfelé hajtja az árakat.

A világpiaci árvágtát a Szlovákiában tankolók is megérzik, miközben az üzemanyag már most is méregdrága. A benzin.sk üzemanyagportál legfrissebb adatai szerint a 95-ös benzin literje az elmúlt napokban átlagosan 1,51 euróba került, míg a gázolajért 1,42 eurót kértek. A 95-ös benzin így már most is nagyjából 21, a gázolaj pedig 28 százalékkal drágább, mint tavaly ilyenkor. És ezzel még koránt sincs vége a drágulásnak. „Az aktuális piaci helyzet alapján az elkövetkező hetekben egész biztosan tovább drágul majd az üzemanyag a szlovákiai töltőállomásokon is” – állítja Jana Glasová. Hogy pontosan mennyivel, az azonban egyelőre megjósolhatatlan, hiszen minden a tőzsdei árak alakulásától függ, amit viszont az aktuális geopolitikai helyzet befolyásol. Hogy mennyiért tankolhatunk majd az elkövetkező hetekben és hónapokban, az így nagyban függ az orosz–ukrán konfliktus kimenetelétől is.

A 95-ös benzint és a gázolajat tankolóknak továbbra is megéri Magyarországon feltankolniuk az autójukat, ahol a kormány átmenetileg, egyelőre február 15-éig befagyasztotta ezek árát, 480 forintos árplafont szabva mindkét üzemanyagnak. A holtankoljak.hu üzemanyagportál adatai szerint a magyarországi töltőállomások jelenleg így ennyiért kínálják a 95-ös benzint és a gázolajat is, ami a jelenlegi árfolyamon számolva nagyjából 1,34 eurónak felel meg. Egy átlagos, 50 literes üzemanyagtartály esetében a 95-ös benzinen így nagyjából 8,5, a gázolajon pedig 4 eurót spórolhatunk, ha Magyarországon tankoljuk fel az autónkat. Nem árt azonban tudni, hogy az üzemanyagár-rögzítés nem vonatkozik a prémium üzemanyagokra és a 100-as oktánszámú benzinre sem. A magyarországi üzemanyagszakma számára egyébként egyre tragikusabb a jelenlegi helyzet, hiszen a gázolaj beszerzési ára már 480 forint felett van bruttóban. A holtankoljak.hu számításai szerint az átlagárakat tekintve a 95-ös benzinért már 509 forintot fizetnének a fogyasztók az árfixálás nélkül, a gázolaj átlagára pedig 525 forint lenne. (mi, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »