Az életünket lemodellező úton – Huszadjára szerveztek ifjúsági zarándoklatot az erdélyi ferencesek

Az életünket lemodellező úton – Huszadjára szerveztek ifjúsági zarándoklatot az erdélyi ferencesek

„Kövessék a mi Urunk Jézus Krisztus szent evangéliumát” – jelmondattal szervezték meg július 20–25. között a 20. Ferences Ifjúsági Zarándoklatot, azaz a FerIZát az erdélyi ferencesek. A zarándoklaton több mint nyolcvan fiatal vett részt, akik Gyimesfelsőlokról indulva, a Csíki-havasok gerincén zarándokolva érkeztek meg Csíksomlyóra.

A Ferences Ifjúsági Zarándoklatot, vagyis a FerIZát először több mint két évtizeddel ezelőtt, egy olaszországi ifjúsági zarándoklat tapasztalatából merítve szervezték meg az erdélyi ferencesek. A a FerIZa keretében évente több tucat fiatal indul el egy Csíksomlyóhoz közeli településről, és a hegyek között 60–80 kilométeres utat tesz meg azért, hogy augusztus másodikára, a ferences rend egyik legnagyobb eseményére, Angyalos Boldogasszony ünnepére, a Porciunkula-búcsú napjára megérkezzen a ferences Mária-kegyhelyre. A világjárvány éveiben a korlátozások miatt egy alkalommal elmaradt a zarándoklat, de amint lehetett, ismét hívták a közös útonjárásra a 16 és 35 év közötti korosztályt. Az idei, a huszadik zarándoklat egyik különlegessége, hogy az augusztus eleji világifjúsági találkozó miatt – hiszen arra is zarándoklatot szerveztek a ferences testvérek – előbbre hozták a FerIZa időpontját.

„Ezelőtt 21 évvel, amikor az első FerIZát megszerveztük, akkor az volt a célkitűzésünk, hogy kivonulva a természetbe, Szent Ferenc szellemiségében jobban rá tudjunk csodálkozni a jó Isten jelenlétére a teremtett világban, az együtt zarándokoló közösségben. Már akkor úgy tűnt, hogy az efféle tapasztalatok gyakran hiányoznak a fiatalok életéből. Két évtized távlatából továbbra is úgy érezzük, hogy az akkori meglátásunk aktuális, vagy talán még aktuálisabb, mint korábban. Idén is azt szerettük volna, hogy a fiatalok a természetben együtt zarándokolva társaikkal útközben megtapasztalják azt, hogy mit jelent segíteni vagy segítve lenni, s ezáltal egy kicsit lemodellezzük az életünk nagy zarándokútját” – mondta Orbán Szabolcs ferences szerzetes, a zarándoklat ötletgazdája és szervezője.

Az idei zarándoklat több mint 80 résztvevője csütörtök délután Gyimesfelsőlokon az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceumban gyülekezett, pénteken onnan indultak a Csíki-havasok gerincén Csíksomlyóra. Az idei FerIZa jelmondatát – „Kövessék a mi Urunk Jézus Krisztus szent evangéliumát” – Assisi Szent Ferenc regulájából választották a szervezők.

„Mivel ebben az évben 800 éves a ferences Regula és a grecciói betlehemállítás, így ezt a gondolatot szeretnénk továbbvinni a rendezvényeinken. Úgy látjuk, hogy az idei mottónkban – amely egyébként Szent Ferenc Regulájának bevezetőjében olvasható – benne van mind a két nagy jubileumi témánk. Fontos üzenet, hogy mi is éljük tudatosan és hálatelt szívvel az istengyermeki mivoltunkat, ugyanakkor Szent Ferenc ebben a mondatban hangsúlyozza, hogy a regula valóban arra hív, hogy az Úr Jézus Krisztust követve éljük meg az evangéliumot.

Így próbáltuk a FerIZán a fiatalokhoz közel hozni, velük együtt újra felfedezni, hogy a ferences regulának, amely az evangéliumból él, az evangéliumra irányul, az evangéliumot akarja hirdetni, segíteni akar annak megélésében, és hogy ez olyan valóság, amelynek üzenete mindenkihez szól, aki számára fontos a Krisztus-követés” – mondta Pantea Tibor kolozsvári ferences szerzetes, a FerIZa szervezője.

Hírdetés

Rámutatott: az ifjúsági zarándoklaton három témában – élni; Isten szent, és az övé lenni; Regula – voltak elmélkedések, amelyeket csendes időszakok követettek. Délutánonként keresztúti ájtatosságot, rózsafüzért és ferences rózsafüzért imádkoztak, esténként pedig szentmiséken vettek részt. A jó hangulatot a népdaléneklések is fokozták.

A zarándokok vasárnap este érkeztek Csíksomlyóra, ahol a kegytemplomban adtak hálát a kapott kegyelmekért. Hétfőn és kedden többek között kiscsoportos beszélgetéseken és közösségi játékokon vettek részt.

A 20. FerIZa július 25-én szentmisével és ebéddel zárult.

Forrás: Romkat.ro

Szöveg: Bíró István

Fotó: Puvak Antal Marian

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »