Az egészségügyi tárca ajánlásai pozitív teszteredmény esetére

Az egészségügyi tárca ajánlásai pozitív teszteredmény esetére

Amennyiben valakinek pozitív eredményt mutatott ki a Covid-tesztje, feltétlenül kapcsolatba kell lépnie a körzeti orvosával. Ez abban az esetben is érvényes, ha nem kell a munkaképtelenségét igazolnia. Az ezzel kapcsolatos fontos tudnivalókra a minisztérium szóvivője, Zuzana Eliášová hívta fel a figyelmet.

A koronavírus-fertőzötteknek ajánlatos konzultálniuk kezelőorvosukkal az aktuális egészségi állapotukról, valamint a kezelés módjáról. Erre vonatkozóan az egészségügyi minisztérium több dokumentumot is megjelentetett a www.standardnepostupy.sk oldalon.
A betegeknek és a hozzátartozóknak szóló ajánlások ismertetik a karanténra és az otthoni kezelésre vonatkozó alapelveket, illetve azt, mikor kell mentőszolgálatot hívni. Ugyancsak tájékoztatást adnak a gyermekek kezeléséről.

A minisztérium szakértője, Adriana Šimková ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a PCR-teszt is megerősítette a pozitivitást, azaz a koronavírus-fertőzés tényét, azonnal tájékoztassuk kezelőorvosunkat. Mint elmondta, minden háztartásban lennie kell lázmérőnek, magas vérnyomású családtag esetén vérnyomásmérőnek, az idős és veszélyeztetett emberek számára pedig a véroxigénszint mérésére szolgáló pulzoximéternek is.

Hírdetés

Pozitivitás esetén alapelvnek számít a karanténkötelezettség betartása, továbbá tanácsos az antigénteszt eredményét PCR-teszttel is megerősíteni. Az orvossal történt konzultációt követően a betegnek ajánlott feljegyzéseket készítenie egészségi állapotáról az esetleges későbbi mentőszolgálati beavatkozás megkönnyítése érdekében.

Ugyancsak tanácsos naponta kétszer mérni a testhőmérsékletet és ugyanabban az időpontban a vérnyomást, a pulzust és a szaturációt is. A fertőzött személyeknek ajánlott a kórházba kerülés esetére előkészíteni az általuk szedett gyógyszerek jegyzékét is. Mindezek mellett fontos a rendszeres szellőztetés és az, hogy a állapota alakulásáról tájékoztassa a környezetét. Annak súlyosbodása esetén lépjünk kapcsolatba az orvossal, vagy hívjuk a 112-es vagy a 155-ös telefonszámot.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »