„Az egész egy színjáték!” – Lebukott az aktivista atléta

„Az egész egy színjáték!” – Lebukott az aktivista atléta

Körbejárja az internetet az a hatéves kép, amelyen a nemrég az amerikai zászlótól tiltakozásképpen a himnusz alatt elforduló kalapácsvető olimpikon, Gwen Berry a nemzeti színű lobogóval pózol büszkén.

A színes bőrű, magát aktivista atlétának tituláló, Gwen Berry az elmúlt héten került az amerikai sajtó középpontjába, amikor az országos olimpiai kvalifikációs versenyen harmadik helyezést ért el – írja a Hirado.

Ez önmagában még nem ért volna címlapsztorit, a sportoló azonban a díjátadón rendesen megbotránkoztatta a patriotizmusukról méltán híres amerikaiakat.

Mialatt a himnusz szólt Gwen Berry elfordult a nemzeti zászlótól,

míg versenytársai, DeAnna Price és Brooke Andersen szívükre tett kézzel, arccal a lobogó felé énekelték a hazafias sorokat.

Berry – aki a második amerikai olimpiai csapatba kvalifikálta magát a válogatóversenyek során – a zászló helyett először a lelátó felé fordult, majd egy fekete pólót tartott fel, amelyen az állt: „Aktivista atléta” – utalva ezzel a Black Lives Matter (Fekete Életek Számítanak) mozgalomra.

Hírdetés

Némileg ellentmond a transznemű atléta akciójának az a hat évvel korábbi kép, amelyet az internet népe ásott elő a weboldaláról. A fotón Berry örömmel tartotta a háta mögé az amerikai zászlót, miután életben tartotta álmát, hogy képviselhesse az Egyesült Államokat a 2016-os riói olimpián.

A kép körbejárta a közösségi médiát, ahol néhányan megkérdőjelezték, mi változott az elmúlt hat évben.

„Ez a kép közvetlenül Gwen Berry weboldaláról származik. Úgy tűnik, hogy ez az egész aktivista atléta dolog egy színjáték!” – írta Brigitte Gabriel libanoni–amerikai konzervatív szerző, iszlámellenes aktivista és az ACT muszlimellenes csoport alapítója.

„Gwen Berry PR-csapata elfelejtette frissíteni a weboldalát” – fogalmazott Tim Young humorista, a The Washington Times rovatvezetője.

Az Egyesült Államok korábbi elnöke, Donald Trump fia ironikus bejegyzésben világított rá arra,

hogy Berry cselekedetei mögött nem csak a fekete közösséggel való együttérzés állt.

„Egyáltalán nem egy színjáték az egész! Határozottan nem azért tiltakozott, hogy felhívja magára a figyelmet, és/vagy összekaparjon egy kevés szponzori pénzt a Nike-tól. Száz százalékban legitim és egyáltalán nem egy iparszerűen űzött magát áldozatként feltüntető rendszer része, amit manapság annyiszor látunk” – kommentálta gúnyosan a fotót Donald Trump Jr. a Twitteren.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »