Az Atya újra és újra befogad minket hajlékába – Megújult a kisvárdai görögkatolikus templom

Az Atya újra és újra befogad minket hajlékába – Megújult a kisvárdai görögkatolikus templom

Másfél évig nélkülözték a görögkatolikusok templomukat Kisvárdán. A január 28-i szentelést követően immár új pompában tündöklő templomunkban imádkozhatnak újra.

A Szent György nagyvértanú tiszteletére keresztelt kisvárdai görögkatolikus templomban teljes felújítást végeztek az elmúlt másfél év során.

Az alapos és mindenre kiterjedő renoválási munkák mellett arany háttérbe helyezett, bizánci stílusú figurális falfestményekkel is gazdagodott a mennyezet, az oltárt körülölelő szentély fala szintén megújult.

A híveknek köszönhetően több olyan munkálatot is elvégeztek, amelyek az európai uniós és kormányzati támogatásból megvalósult felújításból kimaradtak volna: új oltárt készíttettek a szentélybe, új csillárokat vásároltak, restauráltatták az ólomablakokat, új szőnyegeket helyeztek el, és restauráltatták az ikonosztázion alapképeit.

A helyi keresztény közösségek összefogását jelzi, hogy a tizenhét hónapig tartó felújítás alatt a római katolikus kápolnában leltek ideiglenes otthonra a görögkatolikusok, valamint az is, hogy a szentelést megvárva Kisvárdán egy héttel később kezdték el az ökumenikus imahetet, hogy a görögkatolikus közösség megújult hajlékába is betérhessenek imádkozni a Krisztus-hívők egységéért.

A templom- és oltárszentelés szertartását Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök végezte január 28-án. Segítői a jelenlévő helynökök, esperesek, lelkipásztorok voltak. A szertartáson jelen volt Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke; Gánicz Endre, a Nyíregyházi Egyházmegye főhelynöke; Juhász Géza, a Miskolci Egyházmegye főhelynöke; Zúró József, a Kisvárdai Esperesi Kerület esperese; korábbi szolgálattevők, a kerület papsága, valamint Levcsenkó Dávid segédlelkész.

A hívek között foglalt helyet Seszták Miklós országgyűlési képviselő; Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke; Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere; intézményvezetők, városi elöljárók, a társegyházak képviselői és hívei, a görögkatolikus közösség tagjai. Meghívott vendégként ünnepeltek együtt a közösséggel mindazok, akik munkájukkal segítették a megvalósulást: tervezők, kivitelezők, mecénások.

A belső díszítő festést Babich Vaszil készítette.

Az oltárszentelést követően hosszú idő óta először mutattak be Szent Liturgiát a templomban: a Nyíregyházi Egyházmegye főpásztora nemcsak vezette a szertartást, de tanítást is mondott a jelenlévőknek.

Hírdetés

Az oltár szentelésének egyes elemeiről már a szentelés előtt is szólt a híveknek a főpásztor, hogy tudják, mi is történik, hogy értsék a látottakat. Ezt a magyarázatot folytatta prédikációjában, hiszen az oltárszentelés gyakorlata már nagyok korán megjelent az Egyház életében, mondván:

Ha az oltárra, mely fából készült, ilyen nagy hangsúlyt fektetünk, mennyivel inkább fontos az emberre odafigyelni, hogy megtisztuljon és megújuljon életünk, akár ez a templom.

A megtisztulás folyamatában pedig a legfontosabb a megbocsátás: „megbocsátás nélkül nincs tiszta lelkiismeret” – hangsúlyozta Szocska Ábel püspök. A híveket arra kérte, hogy nézzenek a mellettük ülő szemébe – egyforma emberi tapasztalatunk, hogy nehéz őszintén bocsánatot kérni, s olykor nagyon nehéz megbocsátani a másik embernek. Ez utóbbinak legnagyobb akadálya a büszkeségünk. A tékozló fiú történetében is jelen van ez a gyarló tulajdonság (mind a kisebbik, mind a nagyobbik fiú szívében), de a tékozló fiú végül gőgjét félretéve alázattal tudott leborulni apja előtt.

„De akár ez a megújult templom, az atyai ház mindnyájunkat ugyanolyan szeretettel vár. S mi nem egyszer, de számtalanszor térünk ide vissza bocsánatot kérni tőle, s ő mindannyiszor befogad újra hajlékába.”

Mi, az Ő gyermekei ezt a megbocsátó szeretetet azzal igyekszünk meghálálni, s kifejezni a magunk botladozó szeretetét felé, hogy próbáljuk felékesíteni az ő hajlékát, a mi templomunkat – fogalmazott a nyíregyházi megyéspüspök.

A liturgiát követően köszöntők és hálaszavak hangzottak el mind világi, mind egyházi részről.

Szocska Ábel püspök ezen az alkalmon továbbította a Szentatya áldását a nemrégiben papi jubileumát tartó Demkó István atyának.

A munkálatok része volt mások mellett a külső homlokzat színezése, a tetőhéjazat cseréje, a tetőszerkezet megerősítése, a vízelvezetés, a falak injektálása, lélegző vakolat használata, új padlóburkolat, új dobogó a padok alatt, új elektromos hálózat, a hangosítás modernizálása, fűtésrendszer kiépítése.

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »