Az asztmásoknak erre is figyelniük kell

Az asztmásoknak erre is figyelniük kell

Mind a saját, mind a magzatunk egészsége érdekében fontos, hogy ilyenkor a szokásosnál is körültekintőbbek legyünk.

Az asztma komplikációkat okozhat a terhesség alatt, ha nem kezelik megfelelően. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa összefoglalta, mire figyeljen a kismama – írja a Házipatika.com.

Már a tervezett teherbeesés előtt is érdemes a kezelőorvossal egyeztetni, mert a terhesség kapcsán a gyógyszerek cseréjére lehet szükség. Várandósság esetén a helyileg ható – inhalációs szteroidok és inhalációs, rövid hatású béta-agonista hörgőtágító – készítményeket részesítik előnyben. Ha viszont ezekkel nem sikerül tünetmentességet elérni, akkor indokolt lehet a kombinált inhalációs gyógyszerek rendszeres alkalmazása.

Hírdetés

Ha a belélegzett szteroidtartalmú gyógyszereket kis és közepes dózisban, az utasítások betartása mellett használjuk, akkor nem kell mellékhatásoktól tartani, illetve nem kell attól félni, hogy káros hatás éri a magzatot. Szisztémás – tablettás, injekciós – készítményt tartós tünetes állapot vagy asztmás roham esetén kell beépíteni a kezelésbe, a feltétlenül szükséges ideig.

Sok kismama a mellékhatásoktól tartva inkább nem szedi, vagy csökkenti az orvos által felírt gyógyszermennyiséget. A nem megfelelően kezelt asztma miatt azonban előfordulhat, hogy a magzat nem jut hozzá a fejlődéséhez szükséges oxigénhez, emiatt növekedés- és súlyfejlődés-elmaradás, preeklampszia vagy akár koraszülés is bekövetkezhet.

Eltérő, hogy ki hogyan reagál a terhességre: míg egyes asztmás kismamák tünetei javulnak, mások kifejezett rosszabbodásról számolnak be. Utóbbinak a kockázata a közepesen súlyos vagy súlyos asztmás kismamáknál még magasabb, és jellemzően a második trimeszter végén következik be.

Annak érdekében, hogy a magzat oxigénellátottsága megfelelő legyen, és így csökkenthessük a komplikációk esélyét, fontos, hogy a megbeszélt időpontban, de panaszok esetén soron kívül is konzultáljunk a kezelőorvossal. Szükség esetén a gyógyszerek beállítását módosítani lehet a terhesség alatt, hogy a kismama tünetmentes legyen.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »