Az AstraZenecával már csak a 60 év felettieket fogják oltani. Kérdések és válaszok az oltással kapcsolatos legújabb tudnivalókról

Az AstraZenecával már csak a 60 év felettieket fogják oltani. Kérdések és válaszok az oltással kapcsolatos legújabb tudnivalókról

Nyitókép: bratislavskykraj.sk

Az állam döntése alapján nem lehet lejelentkezni az AstraZeneca-vakcinával történő oltás második időpontjáról. A lejelentkezést azután állították le, miután az emberek elkezdtek átjelentkeztek a Pfizer-vakcinára.

Az oltás feltételei szinte hetente változnak. Amennyiben az AstraZeneca első dózisával való oltást ismét elindítják, már csak a 60 év felettieket fogják vele oltani. A DenníkN alapján összegyűjtöttük az oltással kapcsolatos legújabb információkat.

Fognak még oltani az AstraZeneca-vakcina első adagjával?

Igen, amennyiben elegendő vakcina érkezik. Az egészségügyi tárca közlése szerint abban az esetben, ha elegendő vakcina érkezik Szlovákiába, ismét elkezdenek oltani az AstraZeneca első adagjával, addig is azokat az embereket oltják, akik a második adag oltóanyagra várnak.

Kiket fognak oltani az AstraZeneca-vakcina első adagjával?

Az egészségügyi minisztérium szerint újonnan a 60 év felettieket oltanák az AstraZeneca-vakcinával. Szlovákiában eddig a fiatalabb korosztályt oltották az AstraZenecával, viszont külföldön a vérrögképződéses problémák miatt csak az időseket oltják ezzel a típusú vakcinával. A változás csak azokra fog vonatkozni, akik az első időpontjukat is az AstraZenecára kapják.

Lesz elegendő mennyiségű AstraZeneca-vakcina azoknak, akik a második adagra várnak?

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter szerint igen. Legalábbis azoknak biztosan, akiknek májusra szól a második időpontjuk.

Le akartam jelentkezni a második oltási időpontról, de nem tudtam. Miért?

Hírdetés

Az egészségügyi tárca megszüntette ezt a lehetőséget. A tárca szerint sok ember lejelentkezett az AstraZeneca második oltásáról és átjelentkezett a Pfizerre.

Az egészségügyi miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy Szlovákiában nem engedélyezett a vakcinák kombinációja. Lengvarský azt tanácsolja azoknak az embereknek, akik első alkalommal AstraZenecát kaptak, hogy menjenek el a második időpontra is. A szakemberek szerint az AstraZeneca-vakcina második dózisa után sokkal ritkábban jelentkezik mellékhatás.

AstraZeneca-vakcinát kaptam elsőre, a második oltási meghívóban viszont Pfizer szerepel. Mit tegyek?

Több ember is más vakcinára kapta a második meghívót, mint amivel első alkalommal oltották. Fel kell hívni a 0800 174 174-es vagy a 02/3235 3030-as ügyfélszolgálati telefonszámot és módosítani kell a vakcinát.

Már meg kellene kapnom az oltás második dózisát, de nem kaptam időpontot. Mit tegyek?

Várni kell. A minisztérium próbál kapcsolatba lépni azokkal a személyekkel, akik nem kaptak időpontot a második oltásra. Amennyiben nem kapott időpontot, próbálja tárcsázni az ügyfélszolgálat telefonszámát. Ha időpont nélkül megy el oltásra, nem biztos, hogy kap vakcinát.

Töröltem az oltási időpontomat, mert megbetegedtem. Amikor újra jelentkeztem, nem kaptam visszaigazolást. Miért?

Az előző időpont törlése utáni új regisztrációról szóló igazolás késéssel érkezik. Ez a visszaigazolás tartalmazza azt a PIN-kódot, amivel meg lehet változtatni a regisztrációt. Az új regisztráció jóváhagyása néhány óra elteltével érkezik. Ezért is ajánlatos a regisztráció után kapott PIN-kódot lefényképezni, és már csak a visszaigazolásra várni.

Januárban oltottak, ezért a rendszer nem tudja létrehozni az oltási tanúsítványomat. Mit egyetek?

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) problémája van azoknak az embereknek az adataival, akiket még az elektronikus váróterem elindítása előtt oltottak be. A probléma elhárításán dolgoznak. Amennyiben a rendszer hétvégéig nem ismeri fel a személyi azonosító számát, hívja az ügyfélszolgálatot.

Meddig lesz érvényes a kétnyelvű oltási tanúsítvány?

A kétnyelvű tanúsítvány egy átmeneti dokumentum, amíg életbe nem lép az európai igazolvány. A szlovákiai tanúsítvány vélhetőleg augusztus 11-ig lesz érvényben.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »