Az áruházláncok szigorítják a halárusítás feltételeit, egyes helyeken már nem vehetünk élő karácsonyi pontyot

Az áruházláncok szigorítják a halárusítás feltételeit, egyes helyeken már nem vehetünk élő karácsonyi pontyot

Aki ragaszkodik ahhoz, hogy élő halat vásárol a karácsonyi menü összeállításához, annak vagy elő kell vennie a horgászfelszerelését, vagy felkeresnie a legközelebbi halgazdaságot, mert a nagy áruházláncok az ünnepek előtt fokozatosan betiltják a medencés-akváriumos halárusítást.

Teszik mindezt annak a petíciós tiltakozó kezdeményezésnek a hatására, melyet állatvédők indítottak az élő pontyok árusítása, úgymond a halakkal történő kegyetlen bánásmód ellen.
A vásárlóknak azonban nem kell nélkülözniük a hagyományos karácsonyi rántott pontyot, hiszen a legkülönfélébb fagyasztott halak kaphatók, gyakran az élőnél jobb minőségben.

A Kassa és Nagymihály környékén lévő haltenyészetek arról számoltak be, hogy idén kevesebb haluk van, részben a szárazságnak, részben pedig a vízimadarak (kormoránok, gémek) étvágyának köszönhetően, melyek 10 nap alatt akár egy tonnányi halat is képesek elfogyasztani. Így ezekből a haltenyészetekből idén nem kerül hal a karácsonyi piacra.

A statisztikai adatok szerint az élő halak közel 75 százalékát Csehországból szállítják Szlovákiába. Ezzel szemben a stomfai haltenyészetben nincs hiány halakban, az árakat azonban a tavalyihoz képest 20 százalékkal voltak kénytelenek emelni, így ott a vásárlók a ponty kilogrammjáért 6,50 eurót fizetnek. Azonban azt tanácsolják, hogy a vásárlást ne hagyjuk az ünnep előtti utolsó napokra, mert könnyen előfordulhat, hogy a készletük akkorra kimerül. Ők kizárólag Stomfán árusítanak, de az érdeklődők a tenyészet e-shopján keresztül is rendelhetnek halat.

Hírdetés

Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS) szigorúan ellenőrzi az ambuláns halárusítás feltételeit. „A halak elpusztítására csak erre szolgáló helyen, takarásban kerülhet sor, a vásárlók, főleg a gyermekek látókörén kívül.

Amennyiben élő pontyot vennénk, kérjük annak az árusítóhelyen történő szakszerű elpusztítását. Ha mégis élő halat akarunk hazavinni, ajánlott természetes anyagból készült táskában szállítani, a műanyag nem ajánlott. A ponty nem való a fürdőkádba, mert a túléléshez tiszta, oxigénben gazdag vízre van szüksége, a vízvezetékből származó klóros víz erre nem alkalmas.

A Tesco a múlt héten fogadta el az élő ponty árusításának 2023-tól történő beszüntetését, miközben a legtöbb élő halat épp a Tesco és a Kaufland előtt értékesítették. Az utóbbi időben viszont csökkenő érdeklődés mutatkozik az élő hal iránt, a Focus felmérése szerint az emberek csaknem fele nem vesz élő pontyot a szentestei vacsorához. A megkérdezettek ötöde inkább feldolgozott, hűtött vagy fagyasztott halat vásárol, nem egész 14 százalékuk pedig az árusítóhelyen leölt pontyot.

(NZS/Felvidék.ma/Pravda)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »