Az amerikai képviselőház jóváhagyta az Ukrajnának szánt segélycsomagot

Az amerikai képviselőház jóváhagyta az Ukrajnának szánt segélycsomagot

Az amerikai képviselőház szombaton közel 61 milliárd dolláros (57,3 milliárd euró) segélycsomagot hagyott jóvá Ukrajnának. 

A képviselőház tagjai három törvényjavaslatról szavaztak, amelyek összesen több mint 95 milliárd dollárnyi támogatást biztosítanak Ukrajnának, Izraelnek és az Egyesült Államok szövetségeseinek az indo-csendes-óceáni térségben. Ezeket egy külpolitikai és nemzetbiztonsági prioritásokkal kapcsolatos törvényjavaslattal együtt fogadták el.

A négy törvényjavaslatból álló csomagot most továbbítják a szenátusnak, ahol a következő napokban szinte biztosra vehető az elfogadás. Joe Biden elnök ígéretet tett arra, hogy azonnal törvénybe iktatja – emlékeztet az AP.

Az eredeti segélycsomagot Mike Johnson republikánus képviselőházi elnök négy részre osztotta, és Izrael és Ukrajna mellett Tajvan, valamint az Indo-csendes-óceáni térségben lévő szövetségesek is részesülnek belőle, ahol az USA Kínával küzd a befolyásért. A képviselőház mind a négyről külön szavazott, és mind a négyet jóváhagyták.

Az Izraelnek nyújtott amerikai támogatás megvédi a nyugati civilizációt – mondta Netanjahu miniszterelnök. A zsidó állam külügyminisztere szerint a lépés erős jelzést küld Izrael ellenségeinek.

Zelenszkij és a Kreml is reagált

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott a képviselőháznak. Ez egy olyan döntés, amely a történelem menetét a helyes úton tartja – mondta.

Hírdetés

A cseh külügyminiszter külügyminiszter szerint a képviselőház döntése az Ukrajnának nyújtott segélyről a megfelelő időben jött. Szerinte Európának is többet kell tennie.

Petr Fiala cseh kormányfő is elégedettségét fejezte ki a döntés kapcsán.

„Köszönöm Mike Johnson bátor lépését, és azt, hogy a szabadság, a biztonság és a transzatlanti szövetség egysége érdekében szavazásra bocsátotta ezeket a javaslatokat” – írta Fiala a cseh és az angol nyelvű közösségi oldán közzétett bejegyzésében.

Az Európa Tanács elnöke, Charles Michel az X-en közétett bejegyzésében így fogalmazott:

„Üdvözlöm, hogy a képviselőház megszavazta az Ukrajnának szánt 60 milliárd dolláros segélycsomagot, amely már régóta esedékes volt. Ez egyértelmű üzenet a Kremlnek: Azok, akik hisznek a szabadságban és az ENSZ Alapokmányában, támogatni fogják Ukrajnát és népét.”

Az észak-atlanti szövetségesek egységesen támogatják a szabadságot és a demokráciát”

– mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »