Az amerikai garancia ellenére is borúsnak látja Izrael államadós-besorolásait a Moody’s

Megerősítette változatlan negatív kilátással Izrael devizában és hazai valutában fennálló adósságkötelezettségeinek "A2" szintű, elsőrendű befektetői besorolásait a Moody’s Ratings. A nemzetközi hitelminősítő szerint továbbra is a kockázatok között szerepel a közvetlen katonai konfrontáció Izrael és Irán között.

A péntek éjjel Londonban bejelentett döntés indoklásában a Moody’s kiemeli, hogy Izrael elsőbbségi devizaadósság-kibocsátásainak minősítése továbbra is a lehetséges legjobb, vagyis "Aaa",

tekintettel arra, hogy e kibocsátások mögött az amerikai kormány visszavonhatatlan, igény szerinti garanciavállalása áll.

Az "A2" szuverén besorolás a Moody’s véleménye szerint tükrözi a geopolitikai kockázatokkal szembeni megnövekedett izraeli kitettséget.

A cég közölte: alapeseti előrejelzési forgatókönyve azt valószínűsíti, hogy folytatódik a konfliktus Izrael és a Gázai övezetet vezető Hamász között, és folytatódnak az ellenségeskedések Iránnal, valamint az Irán nevében tevékenykedő szerveződésekkel, köztük a Hezbollah libanoni síita milíciával is.

A hitelminősítő szerint az izraeli adósbesorolásra érvényes negatív kilátás a továbbra is lefelé ható kockázatokat tükrözi.

Különösképpen nem elhanyagolható annak kockázata, hogy a helyzet nyílt katonai konfliktussá fajul Izrael és a Hezbollah, vagy közvetlenül Izrael és Irán között – fogalmaz elemzésében a Moody’s Ratings.

A hitelminősítő várakozása szerint az izraeli hazai össztermék (GDP) alig 0,6 százalékkal növekszik az év egészében, de – abból a feltételezésből kiindulva, hogy az ellenségeskedések valamikor az idén véget érnek – jövőre valószínűleg fellendülés kezdődik az izraeli gazdaságban.

Hírdetés

A Moody’s kiemeli ugyanakkor, hogy az idei első negyedévben a költségvetési bevételek mindössze 0,3 százalékkal, a kiadások viszont 38 százalékkal nőttek éves összevetésben.

A cég szerint az év során a bevételi és a kiadási oldal is normalizálódik valamelyest, bár a kiadások a belátható jövőben markánsan meghaladják a Hamász tavaly októberi akciója előtt előirányzott szinteket.

Mindezek alapján a Moody’s azzal számol, hogy a hazai össztermékhez mért izraeli államháztartási hiány az idén 7,8 százalék körüli szintre emelkedik, egy százalékponttal magasabbra a hitelminősítő által februárban valószínűsített deficitnél.

A Moody’s februárban egy fokozattal, az addigi "A1"-ről az azóta is érvényes "A2"-re rontotta Izrael devizában és hazai valutában fennálló adósságkötelezettségeinek besorolását.

A cég ezzel egy időben befejezte a tavaly október óta érvényben tartott leminősítési felülvizsgálatot, és további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást állapított meg a most megerősített új osztályzatra.

A besorolás pénteki megerősítéséhez fűzött elemzésében a Moody’s közölte: várakozása szerint a GDP-arányos izraeli államadósság-ráta középtávon hozzávetőleg tíz százalékponttal lesz magasabb a tavaly prognosztizált szintnél.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »