Az allergológus szerint kifejezetten károsak Karácsony méhlegelői

Az allergológus szerint kifejezetten károsak Karácsony méhlegelői

B RKL20210524004

Fotó: Róka László / MTI)

Kifejezetten balesetveszélyes és még a városi méhek sem nagyon kedvelik. Ezt mondta egy allergológus a budapesti „méhlegelőkkel” kapcsolatban. Az ügy korábban téma volt a parlamentben is, és az M1 által megkérdezett budapestiek sem rajongtak a kezdeményezésért.

Amióta kitavaszodott és kizöldült a természet, egy sárga kör alakú tábla borzolja a kedélyeket a fővárosban.

„Nem gaz, méhlegelő” – Budapest számos közterületére került ki ilyen tábla.

Lábszárközépig ér a gaz például a Petőfi hídra vezető járda mellett. A mellette lévő parkban pedig még magasabb a fű, közötte dudvaszigetek és szemét. A területen itt is sárga tábla: „Nem minden gaz, ami magasra nő, lehet akár méhlegelő.”

Hírdetés

Az M1 Híradónak korábban nyilatkozóknak azonban ez nem tetszett. Van, aki szerint a túlburjánzott zöld területek egészségügyi kockázatot jelentenek, de a parlamentben is téma volt a fővárosi méhlegelők ügye.

A KDNP-s Nacsa Lőrinc szerint lusták a baloldali kerületvezetők, és nincs kedvük lekaszáltatni a füvet: „Nincs kedvük lenyíratni a gyepet a különböző parkokban, és akkor egész egyszerűen kiraknak egy táblát, hogy méhlegelő.”

Nékám Kristóf allergológus szerint kifejezetten szerencsétlen megoldás, hogy ilyen gondozatlan területeket hagynak a város belső részeiben a méheknek; a rovarok amúgy nem nagyon szeretik a városi klímát, és nem is látni sokat belőlük.

Hozzátette még, hogy a közlekedők biztonsága miatt sem szerencsés hagyni, hogy magasra nőjön a gaz, hiszen ha a városban egy lehúzott ablakkal közlekedő autóba beszáll egy méh, az komoly bajokat és balesetet is okozhat. Szintén balesetveszélyes, hogy néhol már akkora a gaz, hogy az út vagy a kereszteződés belátását korlátozza.

A méhlegelők után pedig jöhetnek a juhok – legalábbis a Karácsony Gergely vezette Városháza főtájépítésze szerint. Bardóczi Sándor pár napja azt nyilatkozta, hogy a legelő-ökoszisztémák kialakításához fontos lenne, hogy legyen Budapestnek egy vagy több nyája. A szakember szerint a juhlegeléshez három helyszín jöhet szóba: a III. kerületi Mocsárosdűlő, az újbudai Tétényi-fennsík és a X. kerületi Felsőrákosi-rétek.

Forrás: Főkert


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »