Az államhoz kerül a Mátrai Erőmű – a nap hírei

Tavasszal indul Magyarországon az azonnali fizetési rendszer. Elektronikus levél bizonyítja, hogy az amerikai elnök hivatala visszatartotta a katonai segélyt Ukrajnától. Azonnali hatállyal lemondott a Boeing vezérigazgatója. A nap legfontosabb hírei december 23-án.

Jövő tavasszal indul Magyarországon az azonnali fizetési rendszer. A Portfolió azt írja: ezzel nem csak bizonyos átutalások lebonyolítása gyorsul, hanem kiépülhet a sárga csekk versenytársát jelentő új fizetési módozat, a szolgáltatók által kibocsátott fizetési kérelem is.

Euróban kifejezve az export értéke 6,8, az importé 4,1 százalékkal nőtt októberben – közölte második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal. Az aktívum 479 millió euró volt, az egyenleg 264 millió euróval javult tavaly októberhez képest.

Aláírta a Mátrai Erőmű eladásáról szóló szerződést az MVM-mel az Opus Global. A tranzakció 2020 első negyedévében zárul, ha az európai uniós hatóságok is jóváhagyják. Arról nem szól az eladó közleménye, hogy mennyiért cserél gazdát a Mátrai Erőmű, amely Magyarország második legnagyobb villamosenergia-termelője.

Az év végig kell regisztrálni minden szálláshelyet a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ online felületén. Ezután a jövő év elején kezdődik az online adatszolgáltatás, amelyhez a kisebb szolgáltatóknak díjmentesen biztosítja a szálláshelykezelő szoftvert a Turisztikai Ügynökség.

Elektronikus levél bizonyítja, hogy a Fehér Ház az amerikai elnök és az ukrán államfő júliusi beszélgetése után visszatartotta a katonai segélyt Ukrajnától – közölte az amerikai NBC televízió a hétvégén nyilvánosságra került kormányzati e-mailekre hivatkozva. A társaság információi szerint az amerikai kormányzat már Donald Trump és Volodimir Zelenszkij telefonbeszélgetése előtt egy héttel határozott a Kijevnek nyújtott katonai segély visszatartásáról. A washingtoni képviselőház erre a telefonbeszélgetésre hivatkozva indított vizsgálatot, és szavazta meg az elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárást.

Hírdetés

Azonnali hatállyal lemondott a Boeing vezérigazgatója. Dennis Muilenburg döntéséhez feltehetően az amerikai repülőgépgyártónál kialakult helyzet vezetett. Az óriásvállalat egy hete jelentette be, hogy januártól felfüggeszti a 737 MAX típusú repülőgépek gyártását. A típust azután vonták ki világszerte a forgalomból, hogy öt hónap alatt két ilyen gép is lezuhant.

Csaknem a kétszeresére emeli a brit kormány azoknak szervezeteknek a számát, amelyek jogosultak lesznek gyorsított letelepedési és munkavállalási eljárással toborozni külföldi szakembereket. Az intézkedés része a londoni kabinet tervezett új bevándorlási szabályozásának, amely egységes elbírálási kritériumokat határoz meg a világ bármely országából érkezőkre.

Újabb fogolycserét hajt végre az év végéig Oroszország és Ukrajna. A kelet-ukrajnai válságban érintett felek és az EBESZ képviselői alkotta minszki összekötő csoport megállapodásáról nem közöltek részleteket. Ukrajna és Oroszország pedig legutóbb szeptember 7-én cserélt ki egymás között foglyokat.

Romániában parlamenti vita nélkül akarja elfogadtatni a jövő évi költségvetést a kormány. A miniszterelnök úgynevezett kormányzati felelősségvállalással terjesztette be a tervezetet, így a törvények hatályba lépését csak a kabinet megbuktatásával akadályozhatja meg a parlament. A jövő évi büdzsé megtervezésénél a bukaresti kabinet 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel, 3 százalékos inflációval, 3 százalékos munkanélküliségi rátával, és a GDP 3,6 százalékára rúgó államháztartási hiánnyal számolt.

Szaúd-Arábiában öt embert halálra, hármat pedig börtönbüntetésre ítélt egy bíróság az emigráns ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolása miatt. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség és több nyugati kormány a gyilkosság felbujtójának Mohamed bin Szalmán trónörököst tartja, Rijád azonban többször visszautasította a vádat.

Olajfolt fenyegeti a Galápagos-szigeteket, ahol az egyik kikötőben vasárnap elsüllyedt egy hajó, és a rakterében tárolt 2500 liter dízelolaj a vízbe került. Az ecuadori kormány sürgős intézkedéseket hozott a veszély elhárítására. A különleges élővilágú csendes-óceáni szigetcsoport 1978 óta szerepel az UNESCO természeti világörökség listáján.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »