Az adó- és járulékbevételek tavaly csak 2,5%-kal csökkentek – rosszabbra számítottak

Az adó- és járulékbevételek tavaly csak 2,5%-kal csökkentek – rosszabbra számítottak

Köszönhetően a stabilabb munkaerőpiacnak és a hazai fogyasztásnak a bevételkiesés alacsonyabb lesz a vártnál. Az adóbevételek 715 millió euróval lesznek kisebbek 2020-ban, ami 2,5% -os csökkenést jelent. Ez a Pénzpolitikai Intézet (IFP) legfrissebb adó-előrejelzéséből következik, amelyről a szlovák pénzügyminisztérium (MF) sajtóosztálya számolt be.

Ennek eredményeként a korábbi becslések a jobb gazdasági helyzet miatt nem teljesültek be.

 – mondta Eduard Heger pénzügyminiszter (OĽANO).

Nagyobb adókiesést az állami költségvetés főként a társasági adóknál fogja érezni. A pénzügyminisztérium szerint, mindezt a gazdaság bezárása során a belső és a külföldi kereslet lehűlését okozza. A társasági adók végső hiánya azonban tovább mérséklődhet, ha a 2020 második felétől kezdődő pozitív fejleményeket bel- és külföldön elért nyereséggé sikerült átalakítani.

A bevételkieséssel kapcsolatos kezdeti pesszimista várakozások a fogyasztási és munkaerő-piaci adók alakulása miatt nem váltak be,

amelyhez a Pénzügyminisztérium szerint, a kormányzati intézkedések is hozzájárultak. A munkaerőpiac enyhén visszaesett a korlátozások miatt, különösen a szolgáltatási szektorban.

A Pénzügyminisztérium kifejtette, hogy az üzleti partnereink gyors fellendülése és az ipar aktivitásának fenntartása megakadályozta a munkanélküliség jelentősebb növekedését. A gazdaság jobb fejlődése teljes mértékben a belföldi fogyasztásban mutatkozott meg, amely a szomszédos országokkal ellentétben nem esett éves összehasonlításban.

Hírdetés

Az általános forgalmi adóból származó bevételek (áfa) továbbra is a 2019-es szinten maradtak.

A pénzügyminisztérium szerint köszönhető ez az online vásárlások fellendülésének, a nem készpénzes fizetések növekedésének, vagy a fogyasztás átcsoportosulásának a kiskereskedelembe olyan szektorokból, amelyek történelmileg magasabb kiskereskedelmi réssel (pl. kávézók, éttermek) rendelkeztek, és mindezt megtámogatta az e-Kassza bevezetése.

A folyamatban lévő járványügyi intézkedések azonban visszafogják a gazdasági aktivitást. A pénzügyminisztérium hozzátette, hogy

az intézkedések várható fokozatos enyhítését és az oltás kiterjesztését követi majd a munkaerőpiacról és a fogyasztásból származó adóbevételek növekedése, illetve a magasabb gazdasági aktivitást.

A kivételt a minisztérium szerint, a társasági adóból származó bevételek jelentik, ahol a vállalati nyereség növekedését részben csökkentik a adóból levonható 2020-as gazdasági veszteségek.

Az elkövetkező években a pénzügyminisztérium az adóbevételek évenkénti körülbelül 1–1,5 milliárd eurós növekedésére számít, ami cca. 4 százalékos éves növekedésnek felel meg.

A jelenlegi makrogazdasági előrejelzés is az adóalap ilyen mértékű növekedésére is számít. Az adó-előrejelzés számol a sikeres és stabil adóbeszedésre, illetve arra, hogy a gazdaságot már a helyreállítási terv beruházásai is támogathatnák.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »