Augusztus 10: az igazságügyi miniszter a volt DIICOT-fõügyész rendeletének megvizsgálását kéri

Augusztus 10: az igazságügyi miniszter a volt DIICOT-fõügyész rendeletének megvizsgálását kéri

Az Igazságügyi Felügyelethez (IJ) fordult pénteken Stelian Ion igazságügyi miniszter, hogy vizsgálják meg azt a rendeletet, amellyel Giorgiana Hosu volt DIICOT-főügyész részben felülbírálta a 2018. augusztus 10-i, bukaresti tüntetés ügyében folytatott nyomozás vádemelés nélküli lezárására vonatkozó döntést – értesült az AGERPRES hírügynökség hivatalos forrásokból.

A bukaresti törvényszék közzétette kedden annak a március 2-i döntésnek az indoklását, amellyel Daria Isabela Miheţ bírónő elutasította a nyomozás újraindítására vonatkozó, Giorgiana Hosu által benyújtott kérelmet.

A bírónő szerint a Giorgiana Hosu igénylésében felsorolt indokok nincsenek kellőképpen alátámasztva, ezek eljárásbeli, nem pedig lényegi kérdésekre vonatkoznak, a sértettek érvei pedig nem elemezhetők ebben az eljárási keretben – szögezte le.

Hírdetés

Az indoklásban a bírónő emlékeztet, a 2018. augusztus 10-én történt események másnapján hivatalból indított vizsgálatot az ügyben a katonai ügyészség és a DIICOT. Később a katonai ügyészség elhárította az illetékességet a nyomozás egy részét illetően, átadva azt a DIICOT-nak, a tüntetésen történt erőszakos tettek kivizsgálását azonban folytatja, az jelenleg is folyamatban van.

Giorgiana Hosu azon érve kapcsán, miszerint az ügy vádemelés nélküli lezárását elrendelő ügyész nem idézte be a gyanúsítottakat, és nem hallgatta ki ismét sem a sértetteket, sem a tanúkat, az indoklás leszögezi, az ügyben eljáró ügyésznek jelen esetben rendelkezésére állt a vizsgálatot elkezdő katonai ügyészség nyomozati anyaga, amelyet jogában állt felhasználni, és semmiféle törvényi előírás nem kötelezi a bizonyítási eljárás megismétlésére.

A DIICOT volt vezetője, Giorgiana Hosu tavaly augusztus 4-én jelentette be, hogy újraindítanák a nyomozást a Román Csendőrség volt vezetőhelyettese, Gheorghe Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan őrnagy, a bukaresti csendőrség vezérigazgatója, továbbá a csendőrség volt vezetője, Cătălin Sindile, valamint Mihai Dan Chirică volt belügyi államtitkár ügyében a tüntetésen történt tömegoszlatás miatt.

A döntést egy bírónak is meg kellett volna erősítenie, a bukaresti törvényszék azonban elutasította a kérelmet. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »