Átadták a magyar kormány támogatásával épült egyházi iskolaközpontotot Szepsiben – képekkel

Átadták a magyar kormány támogatásával épült egyházi iskolaközpontotot Szepsiben – képekkel

Nyitókép: Körkép.sk

Új épületet kapott a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont Szepsiben. Az építményt, amelyet teljes mértékben a magyar kormány finanszírozott, ünnepélyes keretek között adták át a használóknak. A rendezvényen jelen volt és a szalag átvágását Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár végezte, az épűletkomplexum jelképes átvevői Bartók Csaba, a Jövőért Alapítvány elnöke és Nagy István, az iskolaközpont igazgatója voltak.

Az oktatási központban 400 magyar gyerek képzését szolgáló óvoda, alapiskola, gimnázium és iskolaközpont fog működni. Ezen kívül könyvtár, modern konyha, tágas és jól felszerelt tornaterem áll a gyerekek rendelkezésére.

Átadói beszédében Potápi Árpád János örömének adott hangot, hogy végre sikerült befejezni az épületet. Elmondta, hogy az iskolaközpont tervezetével 2014-ben találkozott először. Akkor azt gondolta, egy év alatt megépül az épület. 8 év lett belőle, tele gondokkal, bajokkal.  Az építkezés folyamata tanulságos volt, de végül győzött a cselekvő együttműködés, az, hogy képesek vagyunk újrakezdeni. Köszönetét fejezte ki nemcsak a Jövőért Alapítványnak,, hanem minden jószándékú embernek, aki segítségével hozzájárult a központ létrehozásához.

Potápi Hangsúlyozta a magyar kormány nagymértékű szerepvállalását a központ létrehozásában.

„Nemzeti összetartozásunk időtálló minőség. Ha nem tartunk össze, nem érünk el ilyen kézzelfogható eredményeket”

– mondta.

Szólt arról is, hogy a magyar kormánynak nem ez az egyedüli segítségnyújtása a térség magyarságának. Felépült a Márai-ház, a Rovás Központ Kassán, az Ilosvai Ház Nagyidán, de ide tartozik a debrődi Szent László Zarándok-szálló is. Magas színvonalú a külhoni magyarság megsegítése az egész Kárpát-medencében. Kiemelte, hogy míg a magyar kormány ilyen célokra szánt kiadása 2009-ben 8 milliárd forint volt, ez az összeg mára elérte a 100 milliárd forintot.

„Ez mind a magyarság összetartását, önmegbecsülését, identitásának növelését szolgálja”

– fogalmazott.

Beszéde végén arra kért minden szavazásra jogosult magyar embert a Felvidéken, hogy április 3-án vegyenek részt a magyarországi választásokon, menjenek el szavazni, hogy a magyar nemzet előre menjen és ne hátra.

 

Hírdetés

Bartók Csaba a Jövőért Alapitvány elnöke az építtető nevében elmondta:

 

„Fiatalok, higgyetek magatokban és sok mindent fogtok tudni elérni az életben. Mindig őrizzétek meg a reményt. 2018-ban tettük le az alapkövet és bizony sokszor kellett reménykednünk. Sokan ártottak nekünk, sok gyalázatot tudnánk felsorolni. A magyar kormány segítségével győztünk. Elfelejtjük, kik ártottak, de sokaknak köszönjük a segítséget. Köszönjük a magyar kormánynak és azoknak, akik tettek a központért és most itt vannak az átadáson.”

 

Nagy István, az iskolaközpont igazgatója arról beszélt, hogy az iskolaközpont az egyik legszebb épületkomplexum a Kárpát-medencében. Egy csoda, melyet a kitartás és a bizalom vitt sikerre. Mint mondta, a jövő a tettekben rejlik. Rengeteg a további tennivaló, jövőképet kell formálni a sötétségben, a bizonytalanságban.

Az egyházak és az alapítvány kuratóriuma nevében Géresi Róbert református püspök, Vakler Attila görög-katolikus parókus szóltak.

Gábor Bertalan katolikus esperes plébános ünnepi beszéde szerint viszontagságos éveken vannak túl. Ám itt a következő nehézség, hogy hogyan tudják megtölteni reménységgel, hittel azt, amit létrehoztak. Meg kell tölteni tartalommal és ezért még sokat kell imádkozni.

 

„Identitásunkat nem az adja meg, mik voltunk, hanem, hogy mit remélünk. Együtt kell haladnunk bátor értékrendben: Isten, Haza, Család. Előre megyünk, nem hátra.” – mondta az esperes plébános, majd felszentelte az új iskolaközpontot.

Az ünnepség műsorát Gallay Nagy Emese konferálta, a résztvevők hallhatták a szepsi Vox Columbellae énekkórus előadását és rövid műsorral kedveskedtek a gyerekek is. Az ünnepség a Magyar Himnusz eléneklésével ért véget.

A Körkép megkérdezte Forró Krisztiánt, a Szövetség-Aliancia elnökét, hogy tetszett neki az átadási ünnepség?

 

„Úgy hiszem, hogy az ünnepségalaposan megszervezett rendezvény volt, méltóságában, ünnepélyességében teljes mértékben teljesítette az elvárásokat. Csak gratulálni tudok a rendezőknek.”

– mondta Forró.

 

Mede Géza

képek a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »