Átadták a Dubrovnikot az anyaországgal összekötő hidat

Átadták a Dubrovnikot az anyaországgal összekötő hidat

Nyitókép: AP

Évtizedek után az Adria gyöngyszeme, Dubrovnik újra könnyedén elérhető lesz az anyaországból, Horvátországból.

Csütörtök hajnalban ugyanis átadták a Bosznia-Hercegovinát elkerülő Pelješac-hidat. Így többé senkinek sem kell útlevél ahhoz, hogy Splitből Dubrovnikba utazzon.

Hírdetés

A 2,4 kilométer hosszú és 55 méter magas hidat a kínai állami építővállalat húzta fel. Ez volt az elmúlt évek legnagyobb horvát infrastrukturális beruházása. Az 550 millió eurós költségvetésnek a kétharmadát az Európai Unió állta. A hídra fel- illetve arról levezető utakat csak a 2022-es turistaszezon előtt fogják átadni.

A megnyitón a horvát miniszterelnök, Andrej Plenkovic is részt vett, aki szerint ez a projektek projektje, amivel már régóta tartoztak a horvát népnek. A dubrovniki polgármester pedig elérzékenyülve csak annyit mondott: mostantól már nem kell másodlagos állampolgárként élniük.

After 303 years 2.4 km long #Pelješac bridge reconnected the south of #Croatia with the rest of the country. Big day fro Croatia !European Union #EU co-financed the construction with 85% of the cost.@MVEP_hr pic.twitter.com/EjAb7sKbxo — Croatian Embassy in Norway (@CroatianOslo) July 29, 2021

euronews.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »