Árvízvédelmi munkálatok a megyében

Árvízvédelmi munkálatok a megyében

Több millió lej értékű beruházást végzett a megyei vízgazdálkodási hivatal (SGA) múlt évben a háromszéki folyóvizek mentén, az intézmény folyamatosan fejleszti és karbantartja az árvízvédelmet szolgáló rendszert – ismertette a prefektúra havi sajtótájékoztatóján Ioan Ilaș mérnök, a hivatal vezetője.

A vízgaz­dálkodási hivatal múlt évi tevékenysége kapcsán az igazgató jelezte, egyebek mellett sikerült kivitelezni és lezárni két igen fontos árvízvédelmi munkálatot is. Dobolló és Bélmező között a Dobolló-patakon dolgoztak, közel két kilométeren mederszabályozást végeztek, és a partot is megerősítették. Ennek a beruházásnak az értéke közel 9 millió lej – derül ki a munkálatokat ismertető, a prefektúra honlapján is elérhető jelentésből. Erdővidéken egy évekkel ezelőtt megkezdett, de forráshiány miatt leállított munkálatot fejeztek be tavaly: a Barót-patakon több mint 12 kilométeren – Bibarcfalvától az Olt folyóval való találkozásig – a mederszabályozás mellett parterősítés is történt. A munkálatok értéke 8,6 millió lej.

Hírdetés

Idén az árvízvédelmi létesítményekkel nem rendelkező vízfolyások mentén az érintett települések biztonsága és az esetleges áradások okozta károk mérséklése érdekében a megye három pontján terveznek parterősítést: Erdővidéken a Barót-patakon Magyarhermány és Kisbacon között, Bardoc területén a Kormos-patakon, illetve Kovászna patakán a fürdővárosban. Ezek a munkálatok az idei évben saját forrásból megvalósuló beruházások között szerepelnek – derül ki a szakhivatal beszámolójából.

Tervek készültek továbbá az Árkos, a Bereck-, valamint a Debren-patakot érintő árvízvédelmi munkálatokra és fejlesztésekre is. Utóbbi kapcsán Ioan Ilaș jelezte, a Debren-patakon egy gát megépítését tervezik, amely árvíz esetén biztosítana védelmet a megyeszékhelynek. Úgy fogalmazott, ez egy igen fontos beruházás a megyeszékhely számára, a kivitelezési tervek a szaktárca jóváhagyására várnak.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »