Árulják az erotikus szalon épületét Ligetfalun. A helyiek már évek óta követelik a bezárását

Árulják az erotikus szalon épületét Ligetfalun. A helyiek már évek óta követelik a bezárását

A pozsonyi Janko Kráľ Park területén évek óta egy erotikus szalon borzolta a kedélyeket. A ligetfalui lakosok közkedvelt pihenőhelyének számít az említett park, így sokak szemét szúrta a szalon, amelynek régóta bezárását követelték. A koronavírus-járvány úgy tűnik az erotika-bizniszre is kihatással lett, mivel az épületet jelenleg egy ingatlaniroda árulja.

A Ligetfalu (Petržalka) területén található egykori Városi díszliget Közép-Európa legrégebbi parkjának számít. 1774-76 között alapították a Duna jobb partján elterülő ártéri erdő területén. A park mai elnevezése az 1960-as évekből származik, és Janko Kráľ szlovák költő után kapta a nevét.  

Ugyanakkor az említett park területén több évtizede egy erotikus szalon működik Messalina Club néven.

Több helyi lakosnak már régóta szúrta a szemét a szalon. Felháborodásukat fejezték ki, hogy egy régi, történelmi park területén egyáltalán megengedik egy ilyen jellegű szalon működtetését.

A Messalina Club nevezetű erotikus szalon a történelmi díszkert kellős közepében székelt, így a parkban kisgyerekekkel sétáló anyukák gyakran belebotlottak az erotikus szalon női dolgozóiban, akik éppen a munkából tartottak hazafelé. A lakosok ezt teljesen felháborítónak tartották.

Egy időben követelték, hogy a szalon ne legyen reggelig nyitva, mert így lépten-nyomon találkozniuk kell a szalon dolgozóival.

De nem jártak sikerrel az ügyben. Az erotikus szalon ügyével a ligetfalui önkormányzat is foglalkozott, bár szintén nem tudott sikereket elérni e téren. Egy időben követelték az üzemeltetőtől, hogy távolítsa el az épületről a cég logóját és nevét hirdető fénytáblákat, amelyek már messziről szembetűntek a járókelőknek. Ezért később már „csak” vörös neonlámpákkal lett megvilágítva a szalon.

Még 2009-ben egy polgári kezdeményez is indult Ligetfalun az erotikus szalon bezárásáért.

Hírdetés

Az aktivisták akkoriban kiemelték, mennyire méltatlan, hogy egy történelmi parkban egy ilyen jellegű szalon működik. Mindez teljesen elképzelhetetlen lenne a bécsi császári kertekben, avagy akár a párizsi Versaillesban. A kezdeményezést akkoriban több önkormányzati politikusok és kulturális személyiség is támogatta.

Az aktivisták akkor hangsúlyozták, hogy az erotikus szalon tulajdonosa „kihasználta azt a társadalmi-jogi káoszt, amely a Bársonyos forradalom után lépett fel Szlovákiában, és az ún. kis privatizáció keretében megvásárolta az egykori kerti étterem épületét, hogy ezután egy erotikus szalont nyisson benne, amely szöges ellentétben áll a közérdekkel és magával a történelmi park szellemével és küldetésével”. 

A hírek szerint a koronakrízis ez erotikus bizniszre is kihatással lett, mivel az említett szalont, amely 25 éve működött Ligetfalu területén, be kellett zárni. Egyik ingatlanokat áruló weboldalon találtak rá az épületre, amelyet hitetetlen 2 130 000 euróért (a beépített földterület 609 négyzetméter, maga az épület 364 m2) kínálnak.

A hirdetésben kiemelik, hogy az épület egy igazán lukratív helyen található, így vonzó elhelyezkedése miatt biztosan nem lesz híján a látogatóknak.

Az ingatlan megvásárlásával új tulajdonosa vállalkozásában hosszú távú biztonságot nyer, amit az épület előző tulajdonosa és annak vállalkozási ideje is megerősít.

Az ingatlanügynökség kiemeli, hogy az épület elsősorban olyan személyeket érdekelhet, akik kávéházak, éttermek, cukrászdák stb. megnyitásán gondolkodnak, de lehetőséget kínál más társadalmi és művészeti szervezeteknek is.

A nagy kérdés most az, vajon mi kerül a ligetfalui parkban található erotikus szalon helyére?

A kérdést maga Ligetfalu önkormányzata sem tudta megválaszolni. Mint elmondták, Pozsony-Ligetfalu városrészének nincsen hatáskörében a szóban forgó épület felhasználási céljának befolyásolása.  

A ligetfalui lakosok ugyanakkor bíznak abban, hogy az épület végre megfelelő kezekbe kerülhet, és új üzemeltetője egy más jellegű helyet fog benne megnyitni, amely a nagyközönség javát is szolgálja majd a jövőben. Az említett épület ugyanis igazán kivételes helyen található: a régi történelmi park területe a legrégebbi közép-európai történelmi parknak számít, ezért műemlékvédelem alatt áll, így sok pozsonyi lakos és turista számára is vonzó lehet.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »